przepis na łososia z grilla z pesto
przepis na łososia z grilla z pesto

Łosoś z grilla z pesto pietruszkowym

La Caloria

23 kwietnia, 2025

Delikatny łosoś z grilla z chrupiącą skórką i orzeźwiającym pesto pietruszkowym to pyszna, letnia propozycja pełna zdrowych tłuszczów i ziół. Prosto, szybko i bardzo aromatycznie.

Składniki

2 procje

Na łososia:

  • Filet z łososia (ze skórą) – 300 g (2 kawałki po ok. 150 g)

  • Sok z cytryny – 1 łyżka

  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka

  • Sól – 1/3 łyżeczki

  • Pieprz świeżo mielony – do smaku

Na pesto pietruszkowe:

  • Natka pietruszki – 1 duży pęczek (ok. 30 g)

  • Czosnek – 1 ząbek

  • Oliwa z oliwek extra virgin – 2 łyżki

  • Orzechy włoskie – 1 łyżka

  • Sok z cytryny – 1 łyżka

  • Sól – szczypta

25 minut

Opis przygotowania

  • Filety łososia skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, posmaruj oliwą.

  • W blenderze zmiksuj wszystkie składniki na pesto: pietruszkę, czosnek, orzechy, oliwę, sok z cytryny i sól – do uzyskania gładkiej pasty.

  • Rozgrzej grill. Połóż łososia skórą do dołu i grilluj ok. 6–7 minut z jednej strony, najlapiej na macie, aby zachować soczystość (aż skóra będzie chrupiąca), a potem krótko z drugiej strony.

  • Na gotowego łososia nałóż porcję pesto i podawaj z grillowanymi warzywami lub sałatką.

Wartości odżywcze

(na porcję)

Kcal

410

Białko

32 g

Tłuszcz

30 g

Węglowodany

2 g

*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.

Zobacz również

Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.

Potrzebujesz
dopasowanej diety?

Jadłospis

indywidualny

Jadłospis

gotowy

kliknij i przełącz

Jadłospis gotowy

1. Wybierz jadłospis

1500 i 2000 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

Jadłospis indywidualny

Wybierz jadłospis

Stosuj nawet 3 miesiące!

Stosuj nawet 2 miesiące!

Stosuj nawet miesiąc!