Delikatny łosoś z grilla z chrupiącą skórką i orzeźwiającym pesto pietruszkowym to pyszna, letnia propozycja pełna zdrowych tłuszczów i ziół. Prosto, szybko i bardzo aromatycznie.
Filet z łososia (ze skórą) – 300 g (2 kawałki po ok. 150 g)
Sok z cytryny – 1 łyżka
Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
Sól – 1/3 łyżeczki
Pieprz świeżo mielony – do smaku
Natka pietruszki – 1 duży pęczek (ok. 30 g)
Czosnek – 1 ząbek
Oliwa z oliwek extra virgin – 2 łyżki
Orzechy włoskie – 1 łyżka
Sok z cytryny – 1 łyżka
Sól – szczypta
Filety łososia skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, posmaruj oliwą.
W blenderze zmiksuj wszystkie składniki na pesto: pietruszkę, czosnek, orzechy, oliwę, sok z cytryny i sól – do uzyskania gładkiej pasty.
Rozgrzej grill. Połóż łososia skórą do dołu i grilluj ok. 6–7 minut z jednej strony, najlapiej na macie, aby zachować soczystość (aż skóra będzie chrupiąca), a potem krótko z drugiej strony.
Na gotowego łososia nałóż porcję pesto i podawaj z grillowanymi warzywami lub sałatką.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy