Domowe kuleczki rafaello na bazie kaszy jaglanej to pyszny deser bez wyrzutów sumienia. Aksamitne, kokosowe, z orzechowym wnętrzem – smakują jak oryginał, ale są znacznie zdrowsze!
Kasza jaglana (sucha) – 60 g (1/3 szklanki)
Mleko kokosowe z puszki (pełnotłuste) – 120 ml (1/2 szklanki)
Wiórki kokosowe – 60 g (6 łyżek) + do obtoczenia
Erytrytol – 10 g (1 łyżka)
Olej kokosowy – 10 g (1 łyżka)
Ekstrakt waniliowy – 2 ml (kilka kropel)
Migdały blanszowane – 10 sztuk (po 1 do środka każdej kulki)
Kaszę jaglaną przepłucz dokładnie wrzątkiem, a następnie ugotuj w mleku kokosowym do miękkości (ok. 15 minut), mieszając od czasu do czasu.
Przestudź lekko, dodaj erytrytol, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy i wiórki kokosowe. Zmiksuj całość blenderem na gładką masę.
Schłodź masę w lodówce przez minimum 30 minut – powinna być zwarta.
Z przygotowanej masy formuj kuleczki – do środka każdej włóż migdał.
Obtocz kulki w wiórkach kokosowych i ponownie schłódź przez min. 1 h.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy