Frittata z warzywami i serem feta

La Caloria

21 lutego, 2025

Puszysta, sycąca frittata z dodatkiem świeżych warzyw i sera feta to doskonała propozycja na zdrowe i pełnowartościowe śniadanie. Podana z sałatą, pomidorkami i chrupiącym chlebem żytnim dostarcza nie tylko smaku, ale i solidnej porcji wartości odżywczych.

Składniki

1 porcja

  • 2 jaja
  • ½ cebuli (ok. 40 g)
  • 1/5 pora (ok. 30 g)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 40 g)
  • Garść liści sałaty (ok. 20 g)
  • Plaster sera feta (30 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (ok. 80 g)
  • 2 kromki chleba żytniego razowego (ok. 60 g)
  • Szczypta soli i pieprzu

15 minut

Opis przygotowania

  • Przygotowanie składników:
    • Posiekaj cebulę i pora, a następnie podsmaż je na suchej patelni przez około 2 minuty, aż zmiękną.
  • Przygotowanie masy jajecznej:
    • W misce roztrzep jaja z jogurtem naturalnym, dodaj sól i pieprz do smaku.
  • Smażenie frittaty:
    • Na podsmażone warzywa wylej masę jajeczną, a następnie pokrusz ser feta na wierzchu.
    • Smaż na małym ogniu pod przykryciem przez 5–7 minut, aż frittata się zetnie.
  • Podanie:
    • Podawaj frittatę z garścią sałaty, pomidorkami koktajlowymi i chlebem żytnim.

Wartości odżywcze

(na porcję)

Kcal

450

Białko

28 g

Tłuszcz

22 g

Węglowodany

40 g

*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.

Zobacz również

Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.

Potrzebujesz
dopasowanej diety?

Jadłospis

indywidualny

Jadłospis

gotowy

kliknij i przełącz

Jadłospis gotowy

1. Wybierz jadłospis

1500 i 2000 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

Jadłospis indywidualny

Wybierz jadłospis

Stosuj nawet 3 miesiące!

Stosuj nawet 2 miesiące!

Stosuj nawet miesiąc!