Aromatyczna, ciepła sałatka z sezonową dynią, pełnoziarnistą komosą i słoną fetą – zdrowe połączenie smaków i tekstur, które syci i odżywia. Idealna na lekki obiad lub kolację w duchu zdrowego odżywiania.
Dynia hokkaido – 300 g (ok. 2 szklanki pokrojonej w kostkę)
Komosa ryżowa (quinoa) – 100 g (1/2 szklanki suchej)
Ser feta – 60 g (ok. 1/4 kostki)
Mix sałat – 50 g (ok. 2 garści)
Pestki dyni – 20 g (2 łyżki)
Oliwa z oliwek extra virgin – 10 g (1 łyżka)
Miód – 5 g (1 łyżeczka)
Sok z cytryny – 10 ml (1 łyżka)
Sól, pieprz, tymianek suszony – do smaku
Dynię pokrój w kostkę, wymieszaj z 1/2 łyżki oliwy, szczyptą soli, pieprzu i tymianku. Piecz w piekarniku przez 25 minut w 200°C, aż będzie miękka i lekko przypieczona.
Komosę ryżową opłucz na sitku i ugotuj w proporcji 1:2 z wodą przez ok. 15 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Na suchej patelni podpraż pestki dyni – 2–3 minuty, aż zaczną pachnieć.
Przygotuj dressing: wymieszaj pozostałą oliwę, miód i sok z cytryny.
W misce ułóż mix sałat, dodaj komosę, pieczoną dynię, pokruszoną fetę, pestki dyni. Skrop dressingiem i delikatnie wymieszaj.
Sprawdź nasze jadłospisy w kategorii dieta odchudzanie – znajdziesz tam więcej pomysłów na zdrowe i sycące posiłki.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy