Placki z serka wiejskiego – puszyste i pełne smaku

La Caloria

2 marca, 2025

Te lekkie i sycące placki z serka wiejskiego to doskonała propozycja na śniadanie lub lekką kolację. Dzięki dodatkowi suszonych pomidorów i pełnoziarnistych mąk, są bogate w błonnik i pełne wartości odżywczych.

Składniki

2 porcje (6 placków)

  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (30 g, typ 1850)
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (30 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 plastry suszonych pomidorów (14 g, drobno posiekane)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g, do smażenia)
  • Sól, pieprz do smaku

15 minut

Opis przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta – W misce wymieszaj serek wiejski, jajko, mąki i proszek do pieczenia. Dodaj posiekane suszone pomidory, dopraw solą i pieprzem.
  2. Formowanie placków – Na rozgrzanej patelni z oliwą formuj łyżką małe placki.
  3. Smażenie – Smaż na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
  4. Podawanie – Serwuj na ciepło, np. z jogurtem naturalnym lub świeżymi warzywami.

Wartości odżywcze

(na porcję)

Kcal

290

Białko

15 g

Tłuszcz

12 g

Węglowodany

30 g

*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.

Zobacz również

Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.

Potrzebujesz
dopasowanej diety?

Jadłospis

indywidualny

Jadłospis

gotowy

kliknij i przełącz

Jadłospis gotowy

1. Wybierz jadłospis

1500 i 2000 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

Jadłospis indywidualny

Wybierz jadłospis

Stosuj nawet 3 miesiące!

Stosuj nawet 2 miesiące!

Stosuj nawet miesiąc!