Kremowa dynia piżmowa, delikatnie wydrążona i nadziana aromatycznym farszem z komosy ryżowej, suszonych pomidorów, fety i ziół. Syci, rozgrzewa i zachwyca smakiem oraz kolorem.
Dynia piżmowa – 1 szt. (ok. 1,2 kg)
Komosa ryżowa (quinoa) – 60 g (1/3 szklanki suchej)
Suszone pomidory w oleju – 35 g (ok. 5 sztuk, odsączone)
Ser feta – 50 g
Oliwa z oliwek – 10 g (1 łyżka)
Natka pietruszki – 10 g (1 garść)
Czosnek – 1 ząbek
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Pestki dyni (opcjonalnie) – 10 g (1 łyżka)
Sól, pieprz – do smaku
Dynię przekrój na pół, usuń pestki. Skrop oliwą, lekko posól. Piecz przez 30–35 minut w 200°C, aż będzie miękka, ale nadal jędrna.
Po wystudzeniu dyni wydrąż łyżką część miąższu, zostawiając ok. 1–1,5 cm przy skórce. Wydrążony miąższ posiekaj drobno.
Komosę ugotuj (proporcja 1:2 z wodą) przez ok. 15 minut.
Posiekaj suszone pomidory, przeciśnij czosnek, pokrusz fetę, drobno posiekaj natkę.
W misce połącz: ugotowaną komosę, pokrojony miąższ dyni, pomidory, fetę, czosnek, natkę, oliwę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
Farsz przełóż do dyni. Wstaw jeszcze raz do piekarnika na 10 minut (lub zapiecz do lekkiego zarumienienia).
Posyp pestkami dyni i świeżą natką.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy