Lekka, a zarazem odżywcza kolacja z wędzonym łososiem, bogatym w kwasy omega-3, i warzywami pełnymi mikroelementów.
Zalety:
Kwasy omega-3, potas i witamina D w jednym talerzu. Idealna kolacja zgodna z DASH, niskosodowa i przeciwzapalna.
Łosoś wędzony na zimno – 70 g (ok. 3 plastry)
Awokado – 1/2 sztuki (ok. 70 g)
Rukola – 40 g (duża garść)
Pomidorki koktajlowe – 6 sztuk (ok. 90 g)
Ogórek świeży – 60 g (ok. 1/4 ogórka)
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek extra virgin – 1 łyżka (10 g)
Czarny sezam lub nasiona chia – 1 łyżeczka (opcjonalnie)
Pieprz świeżo mielony, ew. odrobina soli
Na dużym talerzu rozłóż świeżą rukolę.
Pokrój awokado, ogórka i pomidorki. Ułóż na rukoli razem z plastrami łososia.
Skrop wszystko sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Posyp czarnym sezamem lub chia, dopraw pieprzem.
Podawaj od razu jako lekką, ale sycącą kolację.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy