grillowany filet z dorsza w cytrusach
grillowany filet z dorsza w cytrusach

Grillowany filet z dorsza w cytrusach

La Caloria

23 kwietnia, 2025

Delikatne filety z dorsza marynowane w soku z cytrusów, z lekką nutą ziół i czosnku — idealne na letniego grilla. Świeżość cytryn i pomarańczy podkreśla naturalny smak ryby, a grillowanie nadaje jej lekko dymny aromat.

Składniki

2 porcje

  • Filety z dorsza – 300 g (ok. 2 większe filety)

  • Sok z cytryny – 2 łyżki (z połowy dużej cytryny)

  • Sok z pomarańczy – 3 łyżki (z połowy pomarańczy)

  • Skórka z cytryny – 1 łyżeczka

  • Skórka z pomarańczy – 1 łyżeczka

  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka

  • Świeży czosnek – 1 ząbek, przeciśnięty

  • Świeży koperek – 1 łyżka, posiekany

  • Sól himalajska – 1/3 łyżeczki

  • Świeżo mielony pieprz – do smaku

45 minut

Opis przygotowania

  • Filety z dorsza opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.

  • W miseczce połącz sok i skórkę z cytryny i pomarańczy, czosnek, oliwę, koperek, sól i pieprz.

  • Zanurz filety w marynacie i odstaw na min. 30 minut do lodówki.

  • Rozgrzej grill do średniej temperatury. Grilluj dorsza po 4–5 minut z każdej strony, najlepiej na macie, aby zachował soczystość (aż będzie złocisty i delikatny w środku).

  • Podawaj z grillowanymi warzywami lub sałatką.

Wartości odżywcze

(na porcję)

Kcal

215

Białko

32 g

Tłuszcz

8 g

Węglowodany

3 g

*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.

Zobacz również

Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.

Potrzebujesz
dopasowanej diety?

Jadłospis

indywidualny

Jadłospis

gotowy

kliknij i przełącz

Jadłospis gotowy

1. Wybierz jadłospis

1500 i 2000 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

Jadłospis indywidualny

Wybierz jadłospis

Stosuj nawet 3 miesiące!

Stosuj nawet 2 miesiące!

Stosuj nawet miesiąc!