Delikatne filety z dorsza marynowane w soku z cytrusów, z lekką nutą ziół i czosnku — idealne na letniego grilla. Świeżość cytryn i pomarańczy podkreśla naturalny smak ryby, a grillowanie nadaje jej lekko dymny aromat.
Filety z dorsza – 300 g (ok. 2 większe filety)
Sok z cytryny – 2 łyżki (z połowy dużej cytryny)
Sok z pomarańczy – 3 łyżki (z połowy pomarańczy)
Skórka z cytryny – 1 łyżeczka
Skórka z pomarańczy – 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Świeży czosnek – 1 ząbek, przeciśnięty
Świeży koperek – 1 łyżka, posiekany
Sól himalajska – 1/3 łyżeczki
Świeżo mielony pieprz – do smaku
Filety z dorsza opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
W miseczce połącz sok i skórkę z cytryny i pomarańczy, czosnek, oliwę, koperek, sól i pieprz.
Zanurz filety w marynacie i odstaw na min. 30 minut do lodówki.
Rozgrzej grill do średniej temperatury. Grilluj dorsza po 4–5 minut z każdej strony, najlepiej na macie, aby zachował soczystość (aż będzie złocisty i delikatny w środku).
Podawaj z grillowanymi warzywami lub sałatką.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy