Delikatna, kremowa zupa z młodych liści pokrzywy i czosnku niedźwiedziego, z dodatkiem warzyw i nutą maślanego aromatu.
To idealna propozycja na lekki obiad lub detoksykacyjne pierwsze danie – syci, wzmacnia i pachnie wiosną.
Są to niepopularne składniki, które w sezonie wiosenno letnim znajdziesz na targach.
1 łyżka oleju rzepakowego + odrobina do podania
25 g masła (ok. 2 łyżki)
1 średnia cebula, drobno posiekana
1 por, biała część, drobno pokrojona
2 łodygi selera naciowego, cienko pokrojone
1 marchewka, drobno pokrojona
1 mały ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
1,2 l dobrego bulionu warzywnego (najlepiej domowego lub niskosodowego)
300 g młodych liści pokrzywy (sparzonych)
200 g liści czosnku niedźwiedziego (umytych i osuszonych)
3 łyżki mleka (opcjonalnie roślinne)
(opcjonalnie: kwiaty czosnku niedźwiedziego do dekoracji)
W dużym garnku rozgrzej olej i masło, dodaj cebulę, por, seler i marchewkę. Smaż na małym ogniu przez 5–6 minut, aż warzywa zmiękną.
Dorzuć ziemniaka, zalej całość bulionem i gotuj 15 minut, aż ziemniak będzie miękki.
W międzyczasie zalej pokrzywę wrzątkiem na 30 sekund (sparz), odcedź i posiekaj. Liście czosnku niedźwiedziego posiekaj grubo.
Dodaj liście pokrzywy i czosnku do zupy, gotuj jeszcze 2–3 minuty.
Zdejmij z ognia, zmiksuj na gładko. Dodaj mleko dla kremowości i ewentualnie dopraw solą, pieprzem.
Podawaj z kropelką oleju rzepakowego i świeżymi kwiatami czosnku niedźwiedziego.
👉 Ten zdrowy posiłek to przykład, że dieta odchudzanie wcale nie musi być nudna.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy