*To jest przepis 'na cheat day'. To, że jesteś na diecie, nie znaczy, że nie możesz sobie pozwolić na wykwintny posiłek. Wszystko - tylko z umiarem.

Makaron z przegrzebkami w sosie truflowym

La Caloria

10 lutego, 2025

Kremowy makaron z delikatnymi przegrzebkami i intensywnym aromatem trufli. Wykwintne danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki

2 porcje

Makaron:
  • Makaron czarny z sepią lub zielony ze spiruliną – 200 g
  • Woda z gotowania makaronu – 1 chochelka
Sos:
  • Śmietanka 30% – 160 ml
  • Pasta truflowa (Tartufungo) – 80 g
  • Sól, pieprz – do smaku
Przegrzebki:
  • Przegrzebki mrożone – 6 szt.
  • Oliwa – 1 łyżka
  • Masło klarowane – 1 łyżeczka
  • Sól – szczypta
Dodatki:
  • Parmezan – 80 g
  • Świeża trufla lub trufla w oleju – kilka plasterków
  • Natka pietruszki – do dekoracji

30 minut

Opis przygotowania

  • Makaron:
    • Ugotować makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    • Odlać chochelkę wody z gotowania makaronu, resztę odcedzić.
  • Sos:
    • Na małej patelni podgrzać śmietankę.
    • Dodać pastę truflową, sól i pieprz.
    • Gotować na małym ogniu, mieszając do połączenia składników.
  • Przegrzebki:
    • Rozmrozić przegrzebki (najlepiej w lodówce przez noc).
    • Na patelni rozgrzać oliwę i masło klarowane.
    • Doprawić solą, smażyć 1,5 minuty z każdej strony na dużym ogniu (moc 8/10).
    • Odstawić na 2 minuty, aby odpoczęły.
  • Łączenie składników:
    • Do garnka z makaronem dodać sos, wodę z makaronu i starty parmezan.
    • Wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  • Podanie:
    • Na talerzu ułożyć makaron, na nim przegrzebki.
    • Posypać świeżą truflą lub plasterkami trufli w oleju.
    • Opcjonalnie udekorować natką pietruszki.

Wartości odżywcze

(na porcję)

Kcal

650

Białko

40g

Tłuszcz

50g

Węglowodany

35g

*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.

Zobacz również

Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.

Potrzebujesz
dopasowanej diety?

Jadłospis

indywidualny

Jadłospis

gotowy

kliknij i przełącz

Jadłospis gotowy

1. Wybierz jadłospis

1500 i 2000 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

Jadłospis indywidualny

Wybierz jadłospis

Stosuj nawet 3 miesiące!

Stosuj nawet 2 miesiące!

Stosuj nawet miesiąc!