Klasyczny pieczony schab w świątecznej, ale odchudzonej odsłonie. Delikatne mięso z aromatyczną ziołową skórką i słodko-kwaskowymi jabłkami — zdrowy wybór na wielkanocny stół.
600 g schabu bez kości (ok. 1 średnia sztuka)
2 średnie jabłka (ok. 300 g, najlepiej twarde, np. szara reneta)
1 łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 ml)
2 ząbki czosnku (ok. 10 g)
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka musztardy dijon
Sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie: ½ szklanki wody lub bulionu warzywnego do pieczenia
Zamarynuj mięso: Schab natrzyj musztardą, oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Odstaw na minimum 1–2 godziny (najlepiej na całą noc).
Podsmaż schab z każdej strony na patelni (bez dodatku tłuszczu) tylko do zarumienienia.
Przełóż schab do naczynia żaroodpornego. Dodaj pokrojone w ćwiartki jabłka. Podlej odrobiną wody lub bulionu.
Piecz pod przykryciem w 180°C przez 60 minut, następnie odkryj i dopiecz 15 minut, żeby skórka się przyrumieniła.
Odstaw na 10 minut przed krojeniem. Podawaj z pieczonymi warzywami lub sałatą.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy