Puszysta, kremowa masa serowa, chrupiący kokosowo-orzechowy spód i lśniąca, owocowa galaretka z mango na wierzchu. Idealna kompozycja smaku i tekstur – zaskoczy każdego gościa!
Orzechy nerkowca – 100 g (ok. ⅔ szklanki)
Daktyle suszone (namoczone) – 80 g (ok. 5 sztuk)
Wiórki kokosowe – 30 g (3 łyżki)
Olej kokosowy nierafinowany – 20 g (1 łyżka)
Twaróg półtłusty – 500 g
Jogurt grecki naturalny – 150 g (ok. ½ szklanki)
Mango (świeże lub pulpa 100%) – 300 g (1 szklanka)
Miód – 40 g (2 łyżki)
Sok z cytryny – 1 łyżka
Żelatyna spożywcza – 10 g (2 łyżeczki)
(lub agar, jeśli wersja wege – ok. 5 g)
Mango (pulpa lub świeże zmiksowane) – 200 g (ok. ¾ szklanki)
Żelatyna – 6 g (1 lekko czubata łyżeczka)
Woda – 50 ml
Sok z limonki lub cytryny – 1 łyżeczka (dla kontrastu smaku)
Mango świeże pokrojone w kostkę – 100 g
Świeże listki mięty – kilka sztuk
Spód: Wszystkie składniki na spód zmiksuj na kleistą masę. Wyłóż nią tortownicę (20 cm), dobrze ugnieć i wstaw do lodówki.
Masa serowa: Zmiksuj twaróg, jogurt, mango, miód i sok z cytryny na jednolitą masę. Żelatynę rozpuść w 50 ml gorącej wody, ostudź, po czym wlej do masy serowej i szybko wymieszaj. Przelej na schłodzony spód i wstaw do lodówki na min. 3 godziny.
Galaretka mango: Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody, a następnie rozpuść w 50 ml ciepłej wody. Zmiksowane mango połącz z sokiem z limonki i żelatyną. Lekko ostudź i delikatnie wylej na zastygniętą masę serową. Schładzaj kolejne 2 godziny.
Dekoracja: Przed podaniem udekoruj kawałkami świeżego mango i listkami mięty.
👉 Zbilansowana dieta to klucz do zdrowia – zamów swój plan online.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy