Soczysty filet z indyka podany z pełnoziarnistą kaszą i kolorowymi pieczonymi warzywami – klasyka w zdrowym wydaniu.
Zalety:
Duża dawka białka, magnezu i potasu, mało sodu i tłuszczów nasyconych. Świetny wybór dla serca i sylwetki.
Filet z indyka – 150 g (1 średnia pierś)
Kasza pęczak – 60 g (ok. 1/3 szklanki przed ugotowaniem)
Cukinia – 80 g (ok. 1/3 małej sztuki)
Papryka czerwona – 70 g (ok. 1/2 sztuki)
Marchew – 60 g (1 mała sztuka)
Czerwona cebula – 40 g (ok. 1/4 sztuki)
Oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 g)
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki
Natka pietruszki – garść do posypania
Pieprz, czosnek granulowany, odrobina soli (opcjonalnie)
Kaszę pęczak ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 20–25 minut).
Warzywa (cukinię, paprykę, marchew, cebulę) pokrój w większe kawałki. Skrop oliwą z oliwek, posyp ziołami prowansalskimi i piecz ok. 20 minut w 200°C.
Filet z indyka natrzyj sokiem z cytryny, pieprzem i czosnkiem. Usmaż na patelni grillowej lub upiecz w piekarniku przez ok. 15–20 minut (do uzyskania złotobrązowego koloru).
Na talerzu ułóż porcję kaszy, obok pieczone warzywa i indyka. Całość posyp świeżą natką pietruszki.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy