Klasyka polskiej kuchni w lekkim wydaniu – zupa ogórkowa na warzywnym wywarze z dodatkiem ziemniaków i koperku. Naturalnie probiotyczna, wspiera trawienie i działa przeciwzapalnie dzięki kiszonym ogórkom.
Ogórki kiszone – 6 średnich sztuk (ok. 300 g), starte na grubych oczkach
Bulion warzywny lub drobiowy domowy – 1,5 litra
Ziemniaki (typ C) – 3 średnie sztuki (ok. 450 g), pokrojone w kostkę
Marchew – 1 sztuka (ok. 80 g), starta na grubych oczkach
Korzeń pietruszki – 1 sztuka (ok. 70 g), starta
Por (biała część) – 1/2 sztuki (ok. 40 g), drobno pokrojony
Oliwa z oliwek lub masło klarowane – 1 łyżka (10 g)
Liść laurowy – 2 sztuki
Ziele angielskie – 3 kulki
Sól i pieprz – do smaku
Śmietanka 18% lub jogurt naturalny – 2 łyżki (opcjonalnie, do zabielenia)
Koperek świeży – 2 łyżki, posiekany
W dużym garnku rozgrzej oliwę lub masło, dodaj por, marchew i pietruszkę. Smaż 3–4 minuty do zeszklenia.
Dodaj ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie, zalej bulionem i gotuj 15 minut.
Dodaj starte ogórki kiszone razem z sokiem (jeśli lubisz bardziej kwaśną – więcej soku), gotuj kolejne 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Dopraw solą i pieprzem do smaku. Na końcu dodaj koperek i ewentualnie śmietankę lub jogurt, jeśli chcesz ją lekko zabielić.
Podawaj gorącą, z dodatkową porcją koperku na wierzchu. Możesz też dodać jajko na twardo lub kaszę jaglaną.
👉 Ten przepis świetnie sprawdzi się w ramach diety odchudzanie – niskokaloryczny, a bardzo sycący.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy