Zupa ogórkowa – tradycyjna, kremowa i rozgrzewająca

La Caloria

30 marca, 2025

Klasyka polskiej kuchni w lekkim wydaniu – zupa ogórkowa na warzywnym wywarze z dodatkiem ziemniaków i koperku. Naturalnie probiotyczna, wspiera trawienie i działa przeciwzapalnie dzięki kiszonym ogórkom.

Składniki

4 porcje

  • Ogórki kiszone – 6 średnich sztuk (ok. 300 g), starte na grubych oczkach

  • Bulion warzywny lub drobiowy domowy – 1,5 litra

  • Ziemniaki (typ C) – 3 średnie sztuki (ok. 450 g), pokrojone w kostkę

  • Marchew – 1 sztuka (ok. 80 g), starta na grubych oczkach

  • Korzeń pietruszki – 1 sztuka (ok. 70 g), starta

  • Por (biała część) – 1/2 sztuki (ok. 40 g), drobno pokrojony

  • Oliwa z oliwek lub masło klarowane – 1 łyżka (10 g)

  • Liść laurowy – 2 sztuki

  • Ziele angielskie – 3 kulki

  • Sól i pieprz – do smaku

  • Śmietanka 18% lub jogurt naturalny – 2 łyżki (opcjonalnie, do zabielenia)

  • Koperek świeży – 2 łyżki, posiekany

25 minut

Opis przygotowania

  • W dużym garnku rozgrzej oliwę lub masło, dodaj por, marchew i pietruszkę. Smaż 3–4 minuty do zeszklenia.

  • Dodaj ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie, zalej bulionem i gotuj 15 minut.

  • Dodaj starte ogórki kiszone razem z sokiem (jeśli lubisz bardziej kwaśną – więcej soku), gotuj kolejne 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

  • Dopraw solą i pieprzem do smaku. Na końcu dodaj koperek i ewentualnie śmietankę lub jogurt, jeśli chcesz ją lekko zabielić.

  • Podawaj gorącą, z dodatkową porcją koperku na wierzchu. Możesz też dodać jajko na twardo lub kaszę jaglaną.

👉 Ten przepis świetnie sprawdzi się w ramach diety odchudzanie – niskokaloryczny, a bardzo sycący.

Wartości odżywcze

(na porcję)

Kcal

180

Białko

4g

Tłuszcz

6g

Węglowodany

25g

*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.

Zobacz również

Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.

Potrzebujesz
dopasowanej diety?

Jadłospis

indywidualny

Jadłospis

gotowy

kliknij i przełącz

Jadłospis gotowy

1. Wybierz jadłospis

1500 i 2000 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

Jadłospis indywidualny

Wybierz jadłospis

Stosuj nawet 3 miesiące!

Stosuj nawet 2 miesiące!

Stosuj nawet miesiąc!