Dieta odchudzająca opiera się na zasadach zdrowego żywienia, jednak jej kaloryczność powinna zostać odpowiednio zredukowana. Pacjentom zaleca się spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia w regularnych odstępach czasu. Taki sposób odżywiania umożliwia utrzymywanie stałego poziomu glukozy we krwi i nie powoduje napadów głodu. Momenty głodu, wyzwalane brakiem regularności, zwiększają apetyt na tłuste i słodkie potrawy, a ich pojadanie może przyczynić się do dodatniego bilansu energetycznego i nadmiernego gromadzenia tkanki tłuszczowej.
Podstawą diety odchudzającej powinny być warzywa i pełnoziarniste produkty zbożowe (razowe pieczywo, ciemny makaron, brązowy ryż, gruboziarniste kasze – gryczana, jaglana, pęczak, płatki owsiane) bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy. Błonnik obniża gęstość energetyczną żywności i zwiększa objętość porcji pożywienia, a przez to wydłuża czas odczuwania sytości, zmniejsza apetyt oraz ogranicza ilość posiłków spożytych w ciągu dnia, zapobiegając nadmiernej masie ciała.
W trakcie odchudzania w diecie należy ograniczyć spożycie tłustych mięs i tłustego nabiału (m.in. wieprzowiny, tłustej wołowiny, baraniny, gęsiny, dziczyzny, kiełbas, kabanosów, pasztetów, podrobów, smalcu, masła, śmietany), a częściej sięgać po mięso chude (kurczaka, indyka, królika, cielęcinę), niskotłuszczowe produkty mleczne, ryby oraz nasiona roślin strączkowych.
Głównym źródłem tłuszczu w diecie powinny być produkty roślinne – oleje, oliwa, awokado, nasiona, ziarna i orzechy, dostarczające jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca i cukrzycy oraz hamują lipogenezę (syntezę tkanki tłuszczowej). Co najmniej 3 główne posiłki (śniadanie, obiad, kolacja) muszą dostarczać pełnowartościowego białka, które przyspiesza metabolizm i wpływa na uczucie sytości.
Ważne jest stosowanie odpowiednich technik kulinarnych, takich jak gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w folii, naczyniu żaroodpornym czy pergaminie, co ogranicza ilość spożywanego tłuszczu i kalorii. Między posiłkami oraz bezpośrednio przed posiłkiem warto pić wodę, która wypełnia żołądek, zmniejsza uczucie głodu i powoduje szybsze nasycenie spożywanym pokarmem.
W diecie odchudzającej zaleca się unikanie konsumpcji słodyczy, słodkich napojów gazowanych i wyrobów piekarniczych, które są źródłem „pustych kalorii” i nie dostarczają do organizmu żadnych cennych składników odżywczych.
Pacjentom zaleca się spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia w regularnych odstępach czasu oraz odpowiednią redukcję spożywanych kalorii
Podstawowym wskaźnikiem pomagającym to ocenić jest wskaźnik BMI. Wyznaczanie wskaźnika masy ciała (BMI – z ang. Body Mass Index) pomaga określić zagrożenie chorobami związanymi z nadwagą i otyłością, np. cukrzycą, czy chorobami serca. Jego podwyższona wartość wskazuje na większe ryzyko wystąpienia tych chorób.
Jesteśmy specjalistami w terapii nadwagi i otyłości