Roślinna eksplozja smaku i odżywienia! Pikantna ciecierzyca w aromatycznym sosie pomidorowym na puszystej komosie ryżowej, podana z kremowym, lekko cytrynowym dressingiem z tahini. To danie to czysta energia na cały dzień.
Komosa ryżowa (quinoa) – 170 g (1 szklanka, surowa)
Bulion warzywny lub woda – 480 ml (2 szklanki)
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Czosnek – 3 ząbki (drobno posiekane)
Cebula – 1 sztuka (ok. 120 g, posiekana)
Ciecierzyca (gotowana) – 480 g (2 puszki po 240 g po odsączeniu)
Pomidory krojone z puszki – 400 g (1 puszka)
Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
Kumin mielony – 1 łyżeczka
Płatki chili – ½ łyżeczki (lub więcej wg uznania)
Sól – ½ łyżeczki
Pieprz czarny – ¼ łyżeczki
Kolendra świeża – 2 łyżki (posiekana)
Tahini (pasta sezamowa) – ¼ szklanki (60 g)
Sok z cytryny – 2 łyżki
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Czosnek – 1 ząbek
Syrop klonowy – 2 łyżeczki
Musztarda dijon – 1 łyżeczka
Sól – ½ łyżeczki
Pieprz czarny – do smaku
Woda – 3 łyżki (lub więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
Komosa: Przepłucz komosę na sitku, następnie ugotuj w bulionie lub wodzie ok. 15 minut, aż wchłonie cały płyn. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Ciecierzyca: Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż 3–4 minuty. Następnie dodaj czosnek, kumin, płatki chili i smaż jeszcze minutę.
Dodaj ciecierzycę, pomidory z puszki, koncentrat, sól, pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 10–15 minut, aż smaki się połączą. Na koniec dodaj kolendrę.
Sos tahini: Zblenduj wszystkie składniki sosu na gładką masę. Jeśli trzeba, dodaj więcej wody, aby uzyskać płynną konsystencję.
Podanie: W misce ułóż porcję komosy, dodaj gorącą ciecierzycę, plastry awokado, polej całość sosem tahini i udekoruj świeżą kolendrą.
👉 Jeśli chcesz jeść smacznie i lekko, nasza dieta odchudzanie będzie dla Ciebie idealna.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy