Aromatyczna, sycąca i pełna kolorów – zupa meksykańska to idealne danie na chłodniejsze dni. Połączenie przypraw, warzyw, fasoli i mięsa sprawia, że to prawdziwa eksplozja smaku w misce!
Mięso mielone z indyka lub chude wołowe – 300 g
Czerwona fasola konserwowa – 1 puszka (ok. 240 g po odsączeniu)
Kukurydza konserwowa – 1 puszka (ok. 140 g po odsączeniu)
Czerwona papryka – 1 sztuka
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Pomidory krojone (z puszki) – 1 puszka (400 g)
Bulion warzywny lub drobiowy – 750 ml (ok. 3 szklanki)
Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
Przyprawy: kumin – 1 łyżeczka, papryka wędzona – 1 łyżeczka, chili – ½ łyżeczki, oregano – 1 łyżeczka, sól, pieprz
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Sok z limonki – 1 łyżka
Kolendra świeża – do podania (ok. 2 łyżki posiekanej)
Awokado, jogurt naturalny, limonka, nachosy – opcjonalnie do dekoracji
W dużym garnku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek, aż się zeszklą.
Dodaj mięso i smaż, aż się zarumieni.
Dorzuć pokrojoną paprykę, przyprawy i koncentrat pomidorowy, smaż chwilę razem.
Dodaj pomidory z puszki i bulion. Gotuj na średnim ogniu 15 minut.
Wrzuć odsączoną fasolę i kukurydzę, gotuj kolejne 5–10 minut.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Podawaj z kolendrą, awokado, jogurtem i nachosami.
Jeśli lubisz aromatyczne, sycące dania, sprawdź naszą propozycję na dietę odchudzanie pełną smaku i wartości odżywczych!
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy
Każdy krok może być początkiem zmiany!
Metody płatności: