Ten zielony makaron to prawdziwa bomba zdrowych tłuszczów i świeżych smaków. Kremowe awokado z dodatkiem czosnku i rukoli tworzy aksamitny, roślinny sos, który idealnie otula pełnoziarnisty makaron.
Makaron pełnoziarnisty – 70 g (ok. 3/4 szklanki suchego)
Awokado (dojrzałe) – 80 g (1/2 średniego owocu)
Rukola – 25 g (1 garść)
Czosnek – 1 ząbek
Oliwa z oliwek (extra virgin) – 5 g (1 łyżeczka)
Sok z cytryny – 5 ml (1 łyżeczka)
Sól, pieprz, płatki chili – do smaku
Woda z gotowania makaronu – 2-3 łyżki (do rozrzedzenia sosu)
Ugotuj makaron pełnoziarnisty al dente według instrukcji na opakowaniu. Zostaw trochę wody z gotowania.
W blenderze zmiksuj: awokado, czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, rukolę i przyprawy. Dodaj odrobinę wody z makaronu, aby uzyskać kremową konsystencję.
Odcedzony makaron wymieszaj z sosem w garnku lub dużej misce.
Podawaj od razu, opcjonalnie posypując dodatkową rukolą i płatkami chili.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy