Kremowa, głęboka w smaku zupa z pieczonego kalafiora i pora, wzbogacona nutą sezamowego tahini i domowym olejem chili. Rozgrzewa, syci i zaskakuje swoją oryginalnością – idealna na lekki obiad lub kolację.
1 mały kalafior (ok. 500 g)
1 por (biała część)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
700 ml bulionu warzywnego
2 łyżki tahini
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki płatków chili
Szczypta wędzonej papryki i czosnku granulowanego
Pestki słonecznika (1 łyżka na porcję)
Natka pietruszki lub kolendra
Kalafiora podziel na różyczki, pora pokrój w talarki, cebulę i czosnek w plasterki. Wrzuć wszystko na blachę, skrop oliwą, dopraw solą i piecz 25 min w 200°C.
Upieczone warzywa przełóż do garnka, zalej bulionem, dodaj tahini i przyprawy. Gotuj 10 minut.
Zblenduj zupę na gładki krem. Jeśli trzeba – dopraw.
W małym rondelku podgrzej oliwę z przyprawami – niech się delikatnie zaparzą, ale nie przypalą (1 min).
Podawaj zupę z łyżką oleju chili, posypaną pestkami i zieleniną.
Pamiętaj, że nasz dietetyk Warszawa, może przygotować dla Ciebie zdrową dietę w której znajdą się takie przepisy!
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy