Wypróbuj przepis na domową salsę pomidorową z kolendrą
Wypróbuj przepis na domową salsę pomidorową z kolendrą

Salsa pomidorowa z kolendrą

La Caloria

9 kwietnia, 2025

Świeża, lekko pikantna salsa pomidorowa z dużą ilością kolendry to idealny dodatek do dań kuchni meksykańskiej, grillowanych potraw albo jako zdrowa przekąska z chipsami z tortilli. Pełna witamin i aromatu – gotowa w 10 minut!

Składniki

4 porcje

  • Pomidor malinowy – 400 g (ok. 3 średnie sztuki)

  • Czerwona cebula – 50 g (ok. ⅓ małej sztuki)

  • Papryczka jalapeño lub chili – 1 sztuka (opcjonalnie, bez pestek)

  • Kolendra świeża – 1 pęczek (ok. 3 łyżki posiekanej)

  • Sok z limonki – 2 łyżki

  • Oliwa z oliwek extra virgin – 1 łyżka

  • Czosnek – 1 ząbek

  • Sól – ¼ łyżeczki

  • Pieprz czarny – szczypta

10 minut

Opis przygotowania

  1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.

  2. Czerwoną cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj. Jalapeño oczyść z pestek i również drobno posiekaj.

  3. Wszystko wymieszaj w misce z kolendrą, sokiem z limonki i oliwą z oliwek.

  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  5. Odstaw do lodówki na 15–30 minut, by smaki się przegryzły.

Wartości odżywcze

(na porcję)

Kcal

70

Białko

1,2 g

Tłuszcz

4,5 g

Węglowodany

6 g

*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.

Zobacz również

Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.

Potrzebujesz
dopasowanej diety?

Jadłospis

indywidualny

Jadłospis

gotowy

kliknij i przełącz

Jadłospis gotowy

1. Wybierz jadłospis

1500 i 2000 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

Jadłospis indywidualny

Wybierz jadłospis

Stosuj nawet 3 miesiące!

Stosuj nawet 2 miesiące!

Stosuj nawet miesiąc!