Świeża, lekko pikantna salsa pomidorowa z dużą ilością kolendry to idealny dodatek do dań kuchni meksykańskiej, grillowanych potraw albo jako zdrowa przekąska z chipsami z tortilli. Pełna witamin i aromatu – gotowa w 10 minut!
Pomidor malinowy – 400 g (ok. 3 średnie sztuki)
Czerwona cebula – 50 g (ok. ⅓ małej sztuki)
Papryczka jalapeño lub chili – 1 sztuka (opcjonalnie, bez pestek)
Kolendra świeża – 1 pęczek (ok. 3 łyżki posiekanej)
Sok z limonki – 2 łyżki
Oliwa z oliwek extra virgin – 1 łyżka
Czosnek – 1 ząbek
Sól – ¼ łyżeczki
Pieprz czarny – szczypta
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
Czerwoną cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj. Jalapeño oczyść z pestek i również drobno posiekaj.
Wszystko wymieszaj w misce z kolendrą, sokiem z limonki i oliwą z oliwek.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Odstaw do lodówki na 15–30 minut, by smaki się przegryzły.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy