Egzotyczna, lekka, a jednocześnie sycąca – ta sałatka łączy chrupiące warzywa, kremowe tofu i słodycz mango z wyrazistym, lekko pikantnym dressingiem. Idealna na lunch lub kolację pełną witamin!
Makaron ryżowy – 100 g (suchy)
Tofu naturalne – 150 g (ok. ½ kostki)
Mango (dojrzałe, średnie) – 1 szt.
Marchewka – 1 szt. (ok. 80 g)
Ogórek – ½ szt. (ok. 100 g)
Czerwona papryka – ½ szt. (ok. 75 g)
Szczypiorek – 2 łyżki (ok. 10 g)
Orzechy nerkowca (prażone) – 1 garść (ok. 20 g)
Olej sezamowy – 1 łyżka
Sok z limonki – 2 łyżki
Sos sojowy o niskiej zawartości sodu – 1 ½ łyżki
Syrop klonowy lub miód – 1 łyżeczka
Imbir świeży (starty) – 1 łyżeczka
Czosnek – 1 ząbek
Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i przepłucz zimną wodą.
Tofu osusz, pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni lub z minimalną ilością oleju do zarumienienia.
Mango, paprykę, ogórka i marchewkę pokrój w cienkie paski lub julienne.
Przygotuj dressing: wymieszaj olej sezamowy, sok z limonki, sos sojowy, syrop klonowy, starty imbir i czosnek.
W dużej misce połącz makaron, warzywa, tofu i mango. Polej dressingiem i dokładnie wymieszaj.
Posyp prażonymi nerkowcami i szczypiorkiem. Podawaj schłodzoną lub w temperaturze pokojowej.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy
Każdy krok może być początkiem zmiany!
Metody płatności: