Soczysty kurczak w przyprawie tandoori, świeże mango, chrupiące warzywa i orzeźwiający dressing limonkowy tworzą razem sałatkę, która jest nie tylko pyszna, ale też pełna wartości odżywczych. Idealna propozycja na letni obiad lub lunch do pracy!
Pierś z kurczaka – 150 g (1 średnia sztuka)
Jogurt naturalny 2% tł. – 2 łyżki (ok. 50 g)
Przyprawa tandoori masala – 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
Mix sałat – 60 g (ok. 2 garście)
Mango (dojrzałe) – ½ sztuki (ok. 100 g)
Czerwona cebula – ¼ sztuki (ok. 30 g)
Ogórek świeży – 50 g (ok. ⅓ sztuki)
Papryka czerwona – 50 g (ok. ¼ sztuki)
Kolendra świeża – 1 łyżka posiekanej
Sok z limonki – 1 łyżka
Syrop klonowy lub miód – 1 łyżeczka
Sól, pieprz, chili w proszku – do smak
Kurczaka pokrój w paski, wymieszaj z jogurtem, przyprawą tandoori, szczyptą soli i oliwą. Odstaw na 15 minut (lub dłużej). Następnie podsmaż na patelni lub upiecz w piekarniku na złoty kolor.
Pokrój mango, paprykę, ogórka i cebulę w cienkie plasterki lub słupki.
Przygotuj dressing: wymieszaj sok z limonki, syrop klonowy, sól, pieprz, odrobinę chili.
W dużej misce ułóż mix sałat, na wierzch dodaj warzywa, mango i kurczaka. Polej dressingiem i posyp świeżą kolendrą.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy
Każdy krok może być początkiem zmiany!
Metody płatności: