Ta ciepła sałatka to esencja lata na talerzu – połączenie świeżego bobu, młodych ziemniaków i jajka z pikantno-kwaśnym sosem musztardowym. Prosta, sycąca i bogata w składniki odżywcze.
Bób (świeży lub mrożony, bez łupin) – 200 g (ok. 1½ szklanki)
Ziemniaki młode (ze skórką) – 300 g (ok. 6 małych sztuk)
Jajka – 2 szt.
Rzodkiewki – 4–5 szt. (ok. 60 g)
Czerwona cebula – ½ szt. (ok. 50 g)
Koperek świeży – 1 łyżka (ok. 5 g)
Rukola lub roszponka – 1 garść (ok. 20 g)
Oliwa z oliwek extra virgin – 1½ łyżki
Musztarda francuska lub Dijon – 1 łyżeczka
Sok z cytryny – 1 łyżka
Miód – ½ łyżeczki
Sól i pieprz – do smaku
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie (ok. 15–20 minut), pokrój na połówki lub ćwiartki.
Bób ugotuj przez 5–6 minut, przelej zimną wodą i obierz z łupinek, jeśli był świeży.
Jajka ugotuj na półtwardo lub twardo (7–9 minut), obierz i przekrój na połówki.
Rzodkiewki i cebulę pokrój w cienkie plasterki.
Wymieszaj składniki sosu.
W dużej misce połącz ziemniaki, bób, rzodkiewki, cebulę i rukolę. Dodaj sos i delikatnie wymieszaj.
Ułóż jajka na wierzchu, posyp koperkiem. Podawaj lekko ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy
Każdy krok może być początkiem zmiany!
Metody płatności: