Roślinna alternatywa dla klasycznych pulpetów – chrupiące z wierzchu, miękkie w środku i pełne śródziemnomorskich smaków. Świetnie komponują się z lekką, wiosenną sałatką i orzeźwiającym sosem z jogurtu i mięty.
Ciecierzyca, ugotowana lub z puszki – 240 g (1 puszka, odsączona)
Płatki owsiane – 3 łyżki (ok. 30 g)
Suszone pomidory w oleju – 4 szt. (ok. 30 g)
Czerwona cebula – ½ szt. (ok. 50 g)
Czosnek – 1 ząbek
Natka pietruszki – 2 łyżki (ok. 10 g)
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Kumin mielony – ½ łyżeczki
Sól i pieprz – do smaku
Jogurt naturalny (grecki lub roślinny) – 150 g
Świeża mięta – 1 łyżka (ok. 5 g, drobno posiekana)
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Sól – szczypta
Ogórek świeży – ½ szt. (ok. 100 g)
Rzodkiewki – 5 szt. (ok. 60 g)
Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Koperek świeży – 1 łyżka (ok. 5 g)
Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg).
W blenderze zmiksuj ciecierzycę, płatki owsiane, suszone pomidory, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, oliwę i przyprawy – masa powinna być wilgotna, ale formowalna.
Uformuj z niej 8 pulpecików i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20–25 minut, aż będą rumiane.
Wymieszaj składniki sosu jogurtowo-miętowego.
Pokrój ogórka i rzodkiewki w cienkie plasterki, skrop oliwą, cytryną i posyp koperkiem.
Podawaj pulpety z sosem i sałatką.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy
Każdy krok może być początkiem zmiany!
Metody płatności: