Delikatna polędwiczka wieprzowa otulona kremowym sosem musztardowo-miodowym, podana z pieczonymi marchewkami, pietruszką i batatami. Syta klasyka z nutą słodyczy i ostrości w zdrowej wersji.
Polędwiczka wieprzowa – 350 g (1 sztuka średnia)
Oliwa z oliwek – 10 g (1 łyżka)
Czosnek – 2 ząbki (10 g)
Tymianek świeży – kilka gałązek
Sól, pieprz – do smaku
Musztarda dijon – 20 g (1 łyżka)
Miód – 10 g (1 łyżka)
Jogurt grecki 2% – 100 g (1/2 szklanki)
Sok z cytryny – 10 ml (2 łyżeczki)
Sól, pieprz – do smaku
Marchew – 200 g (2 średnie sztuki)
Pietruszka korzeniowa – 150 g (2 sztuki)
Bataty – 200 g (1 mały)
Oliwa z oliwek – 10 g (1 łyżka)
Rozmaryn świeży – kilka gałązek
Sól, pieprz – do smaku
Warzywa obierz, pokrój w słupki. Wymieszaj z oliwą, rozmarynem, solą i pieprzem. Piecz w 200°C przez 25-30 min.
Polędwiczkę oczyść z błon, natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Obsmaż na patelni na oliwie z każdej strony po 2-3 minuty, następnie przełóż do piekarnika (200°C) na 12-15 min.
W miseczce wymieszaj składniki sosu: musztardę, miód, jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz.
Po upieczeniu odstaw polędwiczkę na 5 minut, pokrój w plastry.
Podawaj mięso z pieczonymi warzywami i porcją sosu.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy
Każdy krok może być początkiem zmiany!
Metody płatności: