Te placki to wyjątkowe połączenie pieczonego batata, wędzonego łososia i świeżego koperku – podane z kremowym jogurtem i rukolą. Danie pełne kwasów omega-3, białka i smaku – idealne na lekki, ale sycący posiłek.
Wędzony łosoś – 80 g (ok. 3 plastry)
Batat (ugotowany lub pieczony) – 150 g (ok. ¾ średniego)
Jajko – 1 szt.
Mąka pełnoziarnista – 1 łyżka (ok. 12 g)
Koperek świeży – 1 łyżka posiekany
Jogurt naturalny 2% tł. – 100 g (ok. ½ szklanki)
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Rukola – 1 garść (ok. 20 g)
Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (do smażenia)
Sól, pieprz, szczypta chili – do smaku
Rozgnieć batata na puree, dodaj posiekanego łososia, jajko, mąkę, koperek, sól, pieprz i odrobinę chili. Wymieszaj – masa powinna być kleista.
Na patelni z rozgrzaną oliwą usmaż 3 placki (po 2–3 minuty z każdej strony) na średnim ogniu.
Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny i odrobiną koperku – powstanie świeży, lekki sos.
Podawaj placki z rukolą i koperkowym jogurtem na wierzchu.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy
Każdy krok może być początkiem zmiany!
Metody płatności: