Pieczone bataty faszerowane soczewicą i chrupiącą kruszonką orzechową

La Caloria

17 maja, 2025

Słodycz pieczonych batatów spotyka się z aromatyczną soczewicą i warzywami, a wszystko wieńczy chrupiąca kruszonka z orzechów i płatków owsianych. To comfort food w wersji fit – sycące, zdrowe i pełne smaku.

Składniki

2 porcje

Bataty i farsz:

  • Bataty – 2 sztuki średnie (ok. 500 g)

  • Soczewica czerwona, sucha – 100 g (ok. ½ szklanki)

  • Czerwona cebula – 1 sztuka (ok. 100 g)

  • Czosnek – 2 ząbki (ok. 10 g)

  • Papryka czerwona – 1 sztuka (ok. 150 g)

  • Pomidory krojone z puszki – 200 g (ok. ½ puszki)

  • Oliwa z oliwek – 10 g (1 łyżka)

  • Sól, pieprz, wędzona papryka – do smaku

Kruszonka:

  • Orzechy włoskie – 30 g (ok. 3 łyżki)

  • Płatki owsiane górskie – 20 g (ok. 2 łyżki)

  • Oliwa z oliwek – 10 g (1 łyżka)

  • Tymianek suszony – 1 łyżeczka

  • Szczypta soli

50 minut

Opis przygotowania

  • Bataty przekrój wzdłuż na pół, posmaruj oliwą, oprósz solą i piecz w 200°C przez ok. 30-35 minut, aż będą miękkie.

  • W międzyczasie ugotuj soczewicę w lekko osolonej wodzie (ok. 10-12 minut).

  • Na patelni zeszklij cebulę i czosnek na oliwie. Dodaj paprykę, chwilę podsmaż, a potem dorzuć pomidory i ugotowaną soczewicę. Dopraw do smaku.

  • W miseczce wymieszaj składniki kruszonki: posiekane orzechy, płatki owsiane, oliwę, tymianek i sól.

  • Wyjmij bataty z piekarnika, wydrąż lekko środek (nie wyrzucaj miąższu, wymieszaj go z farszem).

  • Nałóż farsz do batatów, posyp kruszonką i zapiecz jeszcze 10 minut w 200°C, aż kruszonka będzie złocista.

Wartości odżywcze

(na porcję)

Kcal

470

Białko

17 g

Tłuszcz

18 g

Węglowodany

54 g

*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.

Zobacz również

Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.

Potrzebujesz
dopasowanej diety?

Jadłospis

indywidualny

Jadłospis

gotowy

kliknij i przełącz

Jadłospis gotowy

1. Wybierz jadłospis

1500 i 2000 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

Jadłospis indywidualny

Wybierz jadłospis

Stosuj nawet 3 miesiące!

Stosuj nawet 2 miesiące!

Stosuj nawet miesiąc!