Słodycz pieczonych batatów spotyka się z aromatyczną soczewicą i warzywami, a wszystko wieńczy chrupiąca kruszonka z orzechów i płatków owsianych. To comfort food w wersji fit – sycące, zdrowe i pełne smaku.
Bataty – 2 sztuki średnie (ok. 500 g)
Soczewica czerwona, sucha – 100 g (ok. ½ szklanki)
Czerwona cebula – 1 sztuka (ok. 100 g)
Czosnek – 2 ząbki (ok. 10 g)
Papryka czerwona – 1 sztuka (ok. 150 g)
Pomidory krojone z puszki – 200 g (ok. ½ puszki)
Oliwa z oliwek – 10 g (1 łyżka)
Sól, pieprz, wędzona papryka – do smaku
Orzechy włoskie – 30 g (ok. 3 łyżki)
Płatki owsiane górskie – 20 g (ok. 2 łyżki)
Oliwa z oliwek – 10 g (1 łyżka)
Tymianek suszony – 1 łyżeczka
Szczypta soli
Bataty przekrój wzdłuż na pół, posmaruj oliwą, oprósz solą i piecz w 200°C przez ok. 30-35 minut, aż będą miękkie.
W międzyczasie ugotuj soczewicę w lekko osolonej wodzie (ok. 10-12 minut).
Na patelni zeszklij cebulę i czosnek na oliwie. Dodaj paprykę, chwilę podsmaż, a potem dorzuć pomidory i ugotowaną soczewicę. Dopraw do smaku.
W miseczce wymieszaj składniki kruszonki: posiekane orzechy, płatki owsiane, oliwę, tymianek i sól.
Wyjmij bataty z piekarnika, wydrąż lekko środek (nie wyrzucaj miąższu, wymieszaj go z farszem).
Nałóż farsz do batatów, posyp kruszonką i zapiecz jeszcze 10 minut w 200°C, aż kruszonka będzie złocista.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy
Każdy krok może być początkiem zmiany!
Metody płatności: