Orientalny krem z pieczonych marchewek
Publikacja: 3 grudnia 2018 Autor: lacaloriaSkładniki
Na 4 porcje
- 900 g marchewki
- 2 cebule (200 g)
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm świeżego imbiru
- 1 duży pomidor (200 g)
- 10 g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (15 g)
- 200 g mleczka kokosowego z puszki
- 1 l bulionu warzywnego
- Kolendra, chili
Sposób przygotowania
Marchewki obrać pokroić w mniejsze części, wyłożyć na blachę. Cebulę obrać, pomidora pokroić w ćwiartki, imbir obrać ze skórki - wszystkie warzywa przełożyć na blachę. Piec przez ok. 50 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie wyjąć warzywa z piekarnika, wszystkie podsmażyć wraz z czosnkiem na oleju w garnku. Po ok. 3 minutach zalać bulionem warzywnym. Gotować przez ok. 10 minut, następnie zblendować na gładki krem. Dolać mleczko kokosowe oraz koncentrat wymieszać, zagotować. Przyprawić chili i świeżą kolendrą.
Najważniejsze wartości odżywcze:
1 porcja: Energia: 286 kcal, B: 9,3 g, T: 15,4 g, W: 31,5 g
Marchew – źródło beta-karotenu, luteiny, zeaksantyny i likopenu
Imbir – działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie