Umów wizytę
La CaloriaStrefa wiedzyPrzepisy ▹ Orientalny krem z pieczonych marchewek

Orientalny krem z pieczonych marchewek

Publikacja: 3 grudnia 2018 Autor: lacaloria

Składniki

Na 4 porcje

  • 900 g marchewki
  • 2 cebule (200 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 duży pomidor (200 g)
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (15 g)
  • 200 g mleczka kokosowego z puszki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • Kolendra, chili

Sposób przygotowania

Marchewki obrać pokroić w mniejsze części, wyłożyć na blachę. Cebulę obrać, pomidora pokroić w ćwiartki, imbir obrać ze skórki - wszystkie warzywa przełożyć na blachę. Piec przez ok. 50 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie wyjąć warzywa z piekarnika, wszystkie podsmażyć  wraz z czosnkiem na oleju w garnku. Po ok. 3 minutach zalać bulionem warzywnym. Gotować przez ok. 10 minut, następnie zblendować na gładki krem. Dolać mleczko kokosowe oraz koncentrat wymieszać, zagotować. Przyprawić chili i świeżą kolendrą.


Najważniejsze wartości odżywcze:

1 porcja: Energia: 286 kcal, B: 9,3 g, T: 15,4 g, W: 31,5 g

Marchew – źródło beta-karotenu, luteiny, zeaksantyny i likopenu

Imbir – działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie


Potrzebujesz wspracia dietetyka?

Zapraszamy do współpracy!

Poznaj nasze usługi

Zapisz się na nasz newsletter!

i otrzymaj kod zniżkowy -10% na nasze usługi