Szybkie, lekkie i aromatyczne danie z soczystym kurczakiem, pomidorkami cherry i kremową mozzarellą.
Idealne na ciepły wieczór – inspirowane klasyczną bruschettą, ale w wersji na ciepło i bardziej sycąco.
1 szklanka pomidorków cherry, pokrojonych na ćwiartki (ok. 150 g)
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, (ok. 40 ml)
1 łyżka drobno posiekanej szalotki (ok. 10 g)
1 garstka świeżej bazylii, posiekanej + listki do dekoracji (ok. 5 g)
2 łyżeczki octu z czerwonego wina (ok. 10 ml)
1 średni ząbek czosnku, drobno posiekany
3/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
1/4 łyżeczki soli,
4 filety z piersi kurczaka po ok. 110–120 g (łącznie ok. 450 g)
4 plasterki mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu, po ok. 28 g
4 łyżeczki glazury balsamicznej (ok. 20 ml)
W miseczce wymieszaj pomidorki, szalotkę, bazylię, czosnek, ocet, 2 łyżki oliwy, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Odstaw do zamarynowania.
Rozgrzej 2 łyżki oliwy na dużej patelni na średnim ogniu. Dopraw kurczaka resztą soli i pieprzu.
Smaż filety ok. 4–5 minut z każdej strony, aż będą dobrze zarumienione i usmażone w środku.
Na każdym filecie połóż plaster mozzarelli, przykryj pokrywką i smaż jeszcze 1–2 minuty, aż ser się roztopi.
Zdejmij z ognia, na wierzch każdego fileta nałóż mieszankę pomidorową, polej łyżeczką glazury balsamicznej i udekoruj bazylią.
W ramach diety online otrzymasz jadłospis z przepisami takimi jak ten – smacznie, zdrowo i wygodnie.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy