Grillowane awokado z limonką i chili

La Caloria

23 kwietnia, 2025

Proste, a jednocześnie wyrafinowane – grillowane awokado z nutą limonki i odrobiną chili to szybka przekąska lub dodatek, który zachwyca smakiem i konsystencją.

Składniki

2 porcje

  • 1 dojrzałe awokado – 200 g (przekrojone na pół, bez pestki)

  • 1 łyżka soku z limonki – 15 ml

  • ½ łyżeczki płatków chili – 0,5 g

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 ml

  • sól morska do smaku

  • świeża kolendra do podania – kilka listków

  • ćwiartki limonki do dekoracji

20 minut

Opis przygotowania

  • Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, delikatnie skrop oliwą z oliwek.

  • Grilluj połówki awokado przeciętą stroną do dołu przez 3–4 minuty, aż pojawią się delikatne paski z rusztu.

  • Zdejmij z grilla, skrop sokiem z limonki, posyp płatkami chili i solą.

  • Podawaj z kolendrą i limonką – solo lub jako dodatek do innych grillowanych dań.

Wartości odżywcze

(na porcję)

Kcal

160

Białko

2 g

Tłuszcz

15 g

Węglowodany

8 g

*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.

Zobacz również

Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.

Potrzebujesz
dopasowanej diety?

Jadłospis

indywidualny

Jadłospis

gotowy

kliknij i przełącz

Jadłospis gotowy

1. Wybierz jadłospis

1500 i 2000 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

Jadłospis indywidualny

Wybierz jadłospis

Stosuj nawet 3 miesiące!

Stosuj nawet 2 miesiące!

Stosuj nawet miesiąc!