Mięsiste, aromatyczne i pełne smaku – steki z bakłażana to roślinna alternatywa, która zaskoczy każdego fana grillowania. Idealne zarówno jako danie główne, jak i dodatek do innych potraw z rusztu.
1 duży bakłażan – 300 g (ok. 1 sztuka)
2 łyżki oliwy z oliwek – 20 g
1 łyżeczka octu balsamicznego – 5 ml
1 ząbek czosnku (przeciśnięty) – 5 g
1 łyżeczka suszonego tymianku – 1 g
½ łyżeczki wędzonej papryki – 0,5 g
sól i pieprz do smaku
1 łyżka sezamu – 10 g
świeża natka pietruszki do posypania – garść
Bakłażana umyj i pokrój w grube plastry (ok. 1,5 cm).
W miseczce wymieszaj oliwę, ocet, czosnek, tymianek, paprykę, sól i pieprz.
Natrzyj marynatą plastry bakłażana i odstaw na minimum 15 minut.
Grilluj po 4–5 minut z każdej strony, aż zmiękną i uzyskają apetyczne paski z rusztu.
Posyp sezamem i pietruszką, podawaj z sałatą i np. sosem jogurtowym lub cytryną.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy