poznaj przepis na steki z bakłażana
poznaj przepis na steki z bakłażana

Steki z bakłażana z grilla

La Caloria

23 kwietnia, 2025

Mięsiste, aromatyczne i pełne smaku – steki z bakłażana to roślinna alternatywa, która zaskoczy każdego fana grillowania. Idealne zarówno jako danie główne, jak i dodatek do innych potraw z rusztu.

Składniki

2 porcje

  • 1 duży bakłażan – 300 g (ok. 1 sztuka)

  • 2 łyżki oliwy z oliwek – 20 g

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego – 5 ml

  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty) – 5 g

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku – 1 g

  • ½ łyżeczki wędzonej papryki – 0,5 g

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżka sezamu – 10 g

  • świeża natka pietruszki do posypania – garść

30 minut

Opis przygotowania

  • Bakłażana umyj i pokrój w grube plastry (ok. 1,5 cm).

  • W miseczce wymieszaj oliwę, ocet, czosnek, tymianek, paprykę, sól i pieprz.

  • Natrzyj marynatą plastry bakłażana i odstaw na minimum 15 minut.

  • Grilluj po 4–5 minut z każdej strony, aż zmiękną i uzyskają apetyczne paski z rusztu.

  • Posyp sezamem i pietruszką, podawaj z sałatą i np. sosem jogurtowym lub cytryną.

Wartości odżywcze

(na porcję)

Kcal

190

Białko

3,5 g

Tłuszcz

14 g

Węglowodany

14 g

*Wszystkie przepisy zostały opracowane przez nas. Niektóre wizualizacje dań zostały przygotowane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji.

Zobacz również

Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.

Potrzebujesz
dopasowanej diety?

Jadłospis

indywidualny

Jadłospis

gotowy

kliknij i przełącz

Jadłospis gotowy

1. Wybierz jadłospis

1500 i 2000 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

od 1500 do 2500 kcal

na 7 dni

Jadłospis indywidualny

Wybierz jadłospis

Stosuj nawet 3 miesiące!

Stosuj nawet 2 miesiące!

Stosuj nawet miesiąc!