Delikatne, kremowe mini serniczki bez dodatku cukru, na spodzie z daktyli i płatków owsianych, zwieńczone lekkim musem malinowym. Doskonała, zdrowa alternatywa dla świątecznych słodkości – idealne na wielkanocny stół!
60 g płatków owsianych (ok. 6 łyżek)
80 g daktyli suszonych (ok. ½ szklanki, namoczonych)
1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego (ok. 10 g)
250 g twarogu sernikowego półtłustego (1 opakowanie)
100 g jogurtu greckiego naturalnego (ok. ½ szklanki)
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki ksylitolu (lub erytrytolu)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g malin mrożonych lub świeżych (ok. 1 szklanka)
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka nasion chia (opcjonalnie, dla zagęszczenia)
1 łyżka ksylitolu (do smaku)
Przygotuj spód: Daktyle namocz w gorącej wodzie przez 10 minut. Odcedź i zmiksuj z płatkami owsianymi i olejem kokosowym na lepką masę. Wyłóż nią spody silikonowych foremek muffinkowych i dobrze dociśnij. Włóż do lodówki.
Zrób masę serową: Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj na gładką masę. Nałóż po 2–3 łyżki na spód w każdej foremce. Piecz w 160°C przez 25 minut. Ostudź i schłodź w lodówce min. 1 godzinę.
Mus malinowy: Maliny zagotuj z sokiem z cytryny i ksylitolem. Zblenduj i (opcjonalnie) dodaj chia – schłodź do zgęstnienia. Nałóż na schłodzone serniczki.
Dekoracja: Dodaj świeże maliny i listki mięty na wierzch.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy
Każdy krok może być początkiem zmiany!
Metody płatności: