Grillowany arbuz zyskuje zupełnie nowe oblicze — słodki, lekko dymny, świetnie komponuje się z delikatnym tofu i chrupiącymi pistacjami. Prosta, a jednak nieoczywista sałatka, która orzeźwia i syci.
Arbuz (plastry ok. 2 cm grubości) – 300 g (ok. 2-3 plastry)
Tofu naturalne – 200 g
Rukola świeża – 50 g (ok. 2 garści)
Pistacje (niesolone, łuskane) – 20 g (ok. 2 łyżki)
Oliwa z oliwek – 10 g (1 łyżka)
Ocet balsamiczny – 10 ml (2 łyżeczki)
Miód syrop klonowy (dla wersji 100% wegańskiej) – 10 g (1 łyżeczka)
Sól, pieprz świeżo mielony – do smaku
Listki mięty – do dekoracji
Arbuza pokrój na grube plastry, usuń pestki. Grilluj (patelnia grillowa lub grill) po 2-3 minuty z każdej strony, aż pojawią się delikatne paski i lekki karmelowy zapach.
Tofu pokrój w plastry, oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą. Grilluj do zarumienienia po ok. 2-3 minuty z każdej strony.
Na talerz wyłóż rukolę, dodaj kawałki grillowanego arbuza i tofu.
Posyp wszystko pistacjami, skrop octem balsamicznym i syropem klonowym. Na koniec udekoruj miętą.
Serwuj od razu, póki arbuz jest lekko ciepły.
Pamiętaj, że nasz dietetyk Warszawa, może przygotować dla Ciebie zdrową dietę w której znajdą się takie przepisy!
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy
Każdy krok może być początkiem zmiany!
Metody płatności: