Delikatne, zielone placki z groszku z nutą świeżej mięty to prawdziwy hit lekkiej kuchni. W duecie z kremowym sosem jogurtowym o cytrynowym aromacie zaskoczą Twoje kubki smakowe i dodadzą wiosennej świeżości nawet w środku tygodnia.
Zielony groszek (mrożony) – 250 g (ok. 1 i ½ szklanki)
Jajko – 1 sztuka (L)
Mąka pełnoziarnista – 40 g (ok. 3 łyżki)
Czosnek – 1 ząbek (ok. 5 g)
Szczypiorek – 10 g (ok. 2 łyżki posiekanego)
Świeża mięta – 10 g (ok. garść listków)
Oliwa z oliwek – 10 g (ok. 1 łyżka do smażenia)
Sól – 1/3 łyżeczki
Pieprz czarny mielony – do smaku
Jogurt grecki 2% – 150 g (ok. ¾ szklanki)
Sok z cytryny – 10 ml (ok. 2 łyżeczki)
Skórka otarta z cytryny – 1 łyżeczka
Miód – 5 g (ok. 1 łyżeczka)
Sól – szczypta
Pieprz świeżo mielony – do smaku
Groszek zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 minuty, następnie odcedź i przelej zimną wodą.
W blenderze zmiksuj groszek, czosnek, miętę i szczypiorek na dość gładką masę (mogą zostać drobne grudki).
Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzej oliwę. Formuj łyżką małe placuszki i smaż na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu: jogurt, sok i skórkę z cytryny, miód, sól i pieprz.
Podawaj placki z porcją sosu i ewentualnie świeżymi listkami mięty do dekoracji.
Zainspiruj się pozostałymi zdrowymi i smacznymi przepisami.
Jadłospis
indywidualny
Jadłospis
gotowy
Każdy krok może być początkiem zmiany!
Metody płatności: