Niedobory składników odżywczych mogą zwiększać ryzyko występowania lęku, niepokoju, rozdrażnienia, gniewu i rozpaczy. Niedobory witamin (A, C, E, D, B12, kwas foliowy) i składników mineralnych (cynk, magnez, miedź), dodatkowo spożywanie dużej ilości tłuszczów nasyconych i cukrów prostych wpływa na zwiększenie ryzyka wystąpienia stresu i obniżenie działania neuroprzekaźników emocji pozytywnych.
Zapobiec negatywnemu wpływowi stresu na zdrowie można m.in. poprzez odpowiednie nawyki żywieniowe. Dieta powinna opierać się na zasadach zdrowego żywienia (Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej). Poniżej przedstawionych jest 10 wskazówek dotyczących diety w walce ze stresem.
Stres jest w obecnych czasach nieodzownym elementem życia człowieka. Jednak starajmy się w miarę możliwości eliminować czynniki stresowe, wypracować własne sposoby na relaksację i wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe. Dzięki temu nasz organizm będzie zaopatrzony w składniki odżywcze, niezbędne do walki ze stresem.