Twój jadłospis wegetariański (z rybami) na 7 dni

Główne założenia

⚖️ Bilans kaloryczny

ok. 2000 kcal

Podział makroskładników:
Białko: 25–30% energii (115–130 g dziennie) – wspiera regenerację mięśni i sytość.
Tłuszcze: 30–35% energii (55–65 g dziennie) – zapewniają energię na cały dzień.
Węglowodany: 40–45% energii (200–230 g dziennie) – niezbędne dla pracy hormonów i zdrowia układu nerwowego.

🥦 Charakterystyka diety

✅ Źródła białka – ryby, nabiał, tofu, rośliny strączkowe.
✅ Zdrowe tłuszcze – oliwa z oliwek, orzechy, nasiona, tłuste ryby.
✅ Zbilansowane węglowodany – pełnoziarniste produkty, warzywa, owoce o niskim indeksie glikemicznym.
✅ Bogata w błonnik – poprawia trawienie i zapewnia uczucie sytości.
✅ Niski indeks glikemiczny – zapobiega gwałtownym skokom poziomu cukru we krwi.

🥗 Rozkład posiłków

Dieta składa się z 4 posiłków dziennie o równomiernie rozłożonej kaloryczności:
1️⃣ Śniadanie600 kcal
2️⃣ II śniadanie300 kcal
3️⃣ Obiad700 kcal
4️⃣ Kolacja – 400 kcal

Śniadanie i obiad to posiłki najbardziej kaloryczne, dostarczające energii na początek dnia i w jego środku.
II śniadanie i kolacja to lżejsze posiłki, które pomagają utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i nie przeciążają układu trawiennego na noc.

Dodatkowe uwagi od dietetyka

💧Nawodnienie

Codziennie rano, zaraz po przebudzeniu wypij szklankę wody
✅Każdego dnia wypijaj ok. 2 litrów płynów – przede wszystkim wody mineralnej.

⚠️Nie pij słodzonych napojów

📊 Bilans kaloryczny

⚠️ Nie skupiaj się na kaloryczności co do pojedynczej kalorii, ponieważ zarówno wartości podawane na etykietach, jak i obliczenia makroskładników są jedynie przybliżeniami, obarczonymi błędem pomiaru. Dodatkowo, organizm przyswaja kalorie w różny sposób w zależności od czynników takich jak procesy trawienia, czy stan mikrobioty jelitowej. Najważniejsze są regularność, zrównoważona dieta i wytrwałość w długim okresie – to one przynoszą trwałe efekty zdrowotne i sylwetkowe.

Instrukcje - jak korzystać?

1️⃣ Harmonogram posiłków

Jadłospis został przedstawiony w formie interaktywnej listy, gdzie każdy dzień zawiera: śniadanie, II śniadanie, obiad i kolację

⚠️W harmonogramie - możesz nawigować do przepisu klikając na nazwę dania

2️⃣ Przepisy podzielone na kategorie

Poniżej harmonogramu znajdziesz przepisy podzielone według kategorii.

⚠️Możesz gotować zgodnie z harmonogramem lub możesz dowolnie zamieniać posiłki w ramach tej samej kategorii (np. śniadanie z dnia pierwszego zamienić z tym z dnia piątego), ponieważ mają podobną kaloryczność.

⚠️Owoce możesz zamieniać wedle preferencji - zachowaj tylko podaną gramaturę

3️⃣ Lista zakupów

Na samym dole znajdziesz listę zakupów.

⚠️ Jeśli będziesz zamieniać posiłki, pamiętaj, by dostosować listę zakupów, ponieważ została opracowana zgodnie z pierwotnym harmonogramem.

Harmonogram posiłków

Kliknij nazwę dania aby przejść do przepisu

Śniadanie

ok. 600 kcal

II Śniadanie

ok. 300 kcal

Obiad

ok. 700 kcal

Kolacja

ok. 400 kcal

Śniadanie

ok. 600 kcal

II Śniadanie

ok. 300 kcal

Obiad

ok. 700 kcal

Kolacja

ok. 400 kcal

Śniadanie

ok. 600 kcal

II Śniadanie

ok. 300 kcal

Kolacja

ok. 400 kcal

Śniadanie

ok. 600 kcal

II Śniadanie

ok. 300 kcal

Kolacja

ok. 400 kcal

Śniadanie

ok. 600 kcal

II Śniadanie

ok. 300 kcal

Obiad

ok. 700 kcal

Kolacja

ok. 400 kcal

Śniadanie

ok. 600 kcal

II Śniadanie

ok. 300 kcal

Obiad

ok. 700 kcal

Kolacja

ok. 400 kcal

Śniadanie

ok. 600 kcal

II Śniadanie

ok. 300 kcal

Kolacja

ok. 400 kcal

Przepisy: Śniadania (ok. 600 kcal)

  • 7 łyżek kaszy jaglanej (50 g)
  • 250 ml mleka 2%
  • Garść truskawek (ok. 100 g) – mogą być mrożone
  • 2 płaskie łyżki pistacji (20 g)
  • 150 g serka Skyr naturalnego

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną przepłukać kilkukrotnie wrzącą wodą, aby pozbyć się goryczki.
  2. W garnku zagotować mleko, dodać kaszę i gotować na małym ogniu przez ok. 10-12 minut, mieszając co jakiś czas.
  3. Gdy kasza zacznie gęstnieć, dodać pokrojone truskawki i gotować jeszcze 2-3 minuty.
  4. Przełożyć do miseczki, posypać posiekanymi pistacjami i polać serkiem Skyr.
  • 6 łyżek płatków owsianych górskich (40 g)
  • 2 łyżki otrębów owsianych (20 g)
  • 2 orzechy włoskie
  • 1 kiwi
  • 1 szklanka mleka 2% (250 ml)
  • 200 g serka Skyr naturalnego

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane i otręby zalać mlekiem, można je podgrzać lub zostawić do napęcznienia na kilka minut.
  2. Kiwi obrać i pokroić w kostkę.
  3. Orzechy posiekać.
  4. Wszystkie składniki wymieszać, podać z serkiem Skyr.
  • 3 jajka
  • 3 cienkie kromki chleba razowego (80 g)
  • 1 średni pomidor
  • Szczypiorek
  • 1 łyżeczka oleju (5 g)

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i usmażyć dwa jajka sadzone na średnim ogniu (żółtko może pozostać płynne lub ścięte według preferencji).
  2. Pomidora pokroić w plastry.
  3. Chleb razowy opiec na suchej patelni lub w tosterze.
  4. Na każdej kromce ułożyć plasterki pomidora, na to jajko sadzone, posypać szczypiorkiem.
  • 1 pełnoziarnista tortilla (50 g)
  • 2 jajka
  • 5 pieczarek
  • 3 łyżeczki oleju (15 g)
  • ½ pomidora
  • ½ cebuli
  • 1/2 awokado
  • Sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na 1 łyżeczce oleju przez 5 minut.
  2. Dodać roztrzepane jajka, przyprawić solą i pieprzem, smażyć do ścięcia masy.
  3. Tortillę podgrzać na suchej patelni przez 30 sekund.
  4. Rozsmarować jajecznicę na tortilli, dodać pokrojonego pomidora oraz awokado.
  5. Zawinąć w rulon i przekroić na pół.
  • 150 g łososia wędzonego na gorąco
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka koperku
  • 1 ogórek gruntowy
  • 2 kromki chleba razowego (80 g)

Sposób przygotowania:

  1. Łososia rozdrobnić widelcem.
  2. Ogórka zetrzeć na tarce i odcisnąć nadmiar wody.
  3. Wymieszać wszystkie składniki z jogurtem i koperkiem, doprawić solą i pieprzem.
  4. Pastę rozsmarować na kromkach chleba razowego.
  • 150 g mango (może być mrożone)
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 20 g dowolnych orzechów (np. migdały, orzechy laskowe)
  • 6 łyżek płatków owsianych (40 g)

Sposób przygotowania:

  1. Mango obrać i pokroić na kawałki.
  2. Jogurt wymieszać z kardamonem.
  3. Płatki owsiane podgrzać na wodzie przez 5 minut.
  4. W miseczce układać warstwami: płatki, jogurt, mango, posiekane orzechy.
  • 2 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego (80 g)
  • 3 plastry mozzarelli (75 g)
  • 2,5 łyżki zielonego pesto (25 g)
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • 1 ogórek świeży
  • 3 rzodkiewki

Sposób przygotowania:

  1. Chleb tostowy posmarować pesto.
  2. Na jednej kromce ułożyć plasterki mozzarelli, przykryć drugą kromką.
  3. Tost podpiec na patelni grillowej lub w opiekaczu przez ok. 3-4 minuty, aż ser się rozpuści.
  4. Podawać z miseczką pokrojonych warzyw (ogórek i rzodkiewki).

Przepisy: II Śniadania (ok. 300 kcal)

  • 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1 banan (ok. 100 g)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (50 g)
  • 1,5 łyżki siemienia lnianego (15 g)
  • Ewentualnie woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Sposób przygotowania:

  1. Banana pokroić na kawałki.
  2. Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować na gładki koktajl.
  3. Jeśli koktajl jest za gęsty, dodać trochę wody.
  4. Podawać od razu po przygotowaniu.
  • 10 marynowanych oliwek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pomidor
  • Garść sałaty lodowej
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika (5 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować jajko na twardo (ok. 8-10 minut), następnie pokroić w ćwiartki.
  2. Pomidora pokroić na kawałki, oliwki przekroić na pół.
  3. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni przez 1-2 minuty.
  4. Wszystkie składniki wymieszać w miseczce, polać oliwą i doprawić do smaku.
  • 100 g ugotowanego brokułu
  • 2 ogórki świeże gruntowe
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • 5 zielonych oliwek
  • 100 g tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Brokuła ugotować na parze lub w wodzie przez 5-7 minut, aż będzie miękki.

  2. Ogórki obrać i pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na pół.
  3. Tuńczyka odsączyć z nadmiaru płynu.
  4. Wszystkie składniki wymieszać, polać oliwą i doprawić solą i pieprzem.
  • Dowolna ilość sałaty (np. mix sałat, rukola, lodowa)
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • 3 plastry mozzarelli (60 g)
  • Kilka rzodkiewek
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
  • 1 kromka chleba razowego (40 g)
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyć i pokroić.
  2. Mozzarellę pokroić na plasterki.
  3. Wszystkie składniki wymieszać, polać oliwą i doprawić.
  4. Podawać z połową kromki chleba razowego.
  • 100 g twarogu chudego
  • 4 łyżka jogurtu naturalnego (80 g)
  • 1 banan (ok. 100 g)
  • 1 łyżka kakao (5 g)

Sposób przygotowania:

  1. Banana rozgnieść widelcem.
  2. Twaróg rozetrzeć z jogurtem na gładką masę.
  3. Dodać banana i kakao, wymieszać.
  4. Podawać schłodzone.
  • 2 kromka chleba razowego (80 g)
  • 1 łyżeczka masła (5 g)
  • 1 jajko na twardo
  • Szczypiorek

Sposób przygotowania:

  1. Jajko ugotować na twardo, obrać i pokroić w plasterki.
  2. Chleb posmarować masłem.
  3. Na chlebie ułożyć plasterki jajka i posypać posiekanym szczypiorkiem.
  • 1 średnie jabłko (ok. 150 g)
  • 2 łyżeczki masła orzechowego (20 g)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (60 g)

Sposób przygotowania:

  1. Jabłko przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne.
  2. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15 minut, aż będzie miękkie.
  3. Po wyjęciu polać masłem orzechowym i jogurtem naturalnym.

Przepisy: Obiady (ok. 700 kcal)

  • 250 g krewetek koktajlowych
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego light (ok. 200 ml)
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka kurkumy, odrobina soli
  • 50 g suchego ryżu jaśminowego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki posiekanej kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek i starty imbir, podsmażyć przez 1 minutę.
  3. Dodać pastę curry i przyprawy, wymieszać.
  4. Wlać mleczko kokosowe, dodać pomidorki przekrojone na pół i gotować przez 5 minut.
  5. Na końcu wrzucić krewetki i gotować kolejne 2-3 minuty.
  6. Podawać z ugotowanym ryżem, posypać świeżą kolendrą.
  • 250 g polędwicy z dorsza
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, koperek lub szczypiorek
  • 2 ziemniaki (ok. 300 g)
  • 1 marchewka (ok. 80 g)
  • 100 g czerwonej kapusty
  • 1/2 jabłka
  • Kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Rybę umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem oraz koperkiem.
  2. Posmarować oliwą, zawinąć w folię aluminiową i piec w 180°C przez 20 minut.
  3. Ziemniaka i marchewkę pokroić, wymieszać z oliwą i upiec w piekarniku przez 25 minut.
  4. Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z jabłkiem i skropić sokiem z cytryny.
  5. Podawać rybę z pieczonymi warzywami i surówką z kapusty.
  • 60 g suchego makaronu świderki
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • 4 boczniaki
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz, oregano
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją.
  2. Boczniaki i cebule pokroić, podsmażyć na oleju, dodać czosnek i przyprawy.
  3. Wymieszać z jogurtem greckim i ugotowanym makaronem.
  4. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać mozzarellą i zapiekać 15 minut w 180°C.
  • 150 g łososia
  • 60 g suchej kaszy jaglanej
  • 5 różyczek brokułu lub kalafiora (ok. 200 g)
  • 1 pomidor
  • 15 oliwek
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól, pieprz, szczypiorek

Sposób przygotowania:

  1. Łososia posmarować oliwą, przyprawić solą i pieprzem, piec w 180°C przez 20 minut.
  2. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Brokuły lub kalafior ugotować w wodzie bez przykrycia, aby zachować kolor.
  4. Pomidora pokroić, wymieszać z oliwkami i oliwą.
  5. Podawać łososia z kaszą i warzywami.
  • 80 g suchego makaronu ryżowego
  • 200 g tofu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki pasty Pad Thai
  • 4 łyżki kiełków fasoli mung
  • 1 dymka ze szczypiorem
  • 1 łyżeczka oleju
  • Kolendra, sok z limonki

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją.
  2. Tofu pokroić w kostkę, usmażyć na oleju.
  3. Dodać jajko, wymieszać i smażyć przez minutę.
  4. Wrzucić makaron, pastę Pad Thai i kiełki fasoli.
  5. Doprawić kolendrą i sokiem z limonki.
  • 200 g fasoli z puszki (odsączonej)
  • Mieszanka sałat (dowolna ilość)
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 6 orzechów włoskich
  • 50 g suchej kaszy gryczanej (ok. 150 g po ugotowaniu)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego (lub soku z cytryny)
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa pokroić, orzechy posiekać.
  2. Wymieszać z fasolą i sosem musztardowo-miodowym.
  3. Podawać z kaszą gryczaną.
  • 130 g łososia
  • 70 g suchego makaronu penne
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sera ricotta
  • 1 łyżeczka oliwy
  • Sól, oregano, chili, bazylia

Sposób przygotowania:

Filet z łososia oczyścić z ości i skóry, pokroić w kostkę, wymieszać z solą, oregano i chili, przełożyć do naczynia żaroodpornego (zając połowę naczynia). Pomidorki przekroić na pół, włożyć do drugiej połowy naczynia, lekko posolić. Między pomidorki i łososia położyć ricottę, czosnek w łupinkach. Pomidorki polać oliwą i posypać bazylią. Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec przez ok. 25-30 min. Makaron ugotować al dente.

Upieczonego łososia i pomidorki wyjąć z piekarnika, podzielić na pół – jedną połowę zblendować w naczyniu, drugą zostawić nietkniętą. Całość wymieszać z makaronem, doprawić solą, jeśli zajdzie potrzeba.

 

Przepisy: Kolacje (ok. 400 kcal)

  • 100 g fasoli z puszki (odsączonej)
  • 200 g tuńczyka w sosie własnym (odsączonego)
  • ½ czerwonej cebuli (posiekanej)
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę odsączyć, przepłukać i przełożyć do miski.
  2. Tuńczyka rozdrobnić widelcem, dodać do fasoli.
  3. Cebulę drobno posiekać i dodać do sałatki.
  4. Doprawić oliwą, sokiem z cytryny i natką pietruszki.
  5. Wymieszać i podawać.
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki oliwy
  • Sól, pieprz
  • 140 g jogurtu naturalnego (1 mały kubeczek)
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oliwie.
  2. Dodać pomidory z puszki i bulion, gotować 10 minut.
  3. Zmiksować na gładki krem.
  4. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Dodać jogurt naturalny i natkę pietruszki przed podaniem.
  • ½ opakowania mixu sałat (ok. 50 g)
  • 1 pomidor
  • Kilka plasterków ogórka
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 2 łyżki oliwy
  • 40 g parmezanu (startego)
  • Sól, pieprz, bazylia

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa pokroić, wymieszać z sałatą i kukurydzą.
  2. Posypać startym parmezanem.
  3. Polać oliwą, doprawić solą, pieprzem i bazylią.
  • ½ bakłażana
  • ½ papryki
  • ½ cebuli
  • 5 różyczek kalafiora
  • 5 różyczek brokułu
  • 100 g gotowanej soczewicy (może być z puszki)
  • 2 łyżeczki oleju
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • Sól, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, kmin rzymski, cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju.
  2. Dodać pokrojone warzywa i smażyć 3-4 minuty.
  3. Dodać przyprawy i przecier pomidorowy, dusić 10 minut.
  4. Wmieszać ugotowaną soczewicę, gotować kolejne 5 minut.
  5. Podawać na ciepło.
  • 1 bułka razowa (np. grahamka)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • Plasterki ogórka
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • Szczypiorek

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę przekroić na pół.
  2. Jajko obrać i pokroić w plasterki.
  3. Na jednej połówce ułożyć jajko, na drugiej ogórek i pomidorki.
  4. Posypać szczypiorkiem.
  • 1 pełnoziarnisty placek tortilli (50 g)
  • 70 g sera feta
  • 10 oliwek
  • ½ pomidora
  • ¼ cebuli
  • Sos tzatziki:
    • 2 łyżki jogurtu greckiego
    • 1 ogórek świeży (starty na grubych oczkach)
    • Szczypta czosnku granulowanego
    • Sól, oregano

Sposób przygotowania:

  1. Pomidora i cebulę pokroić w plasterki.
  2. Ser feta pokruszyć.
  3. Składniki ułożyć na tortilli.
  4. Przygotować sos tzatziki: wymieszać jogurt z ogórkiem i przyprawami.
  5. Polać tortillę sosem, zawinąć jak kebab.
  • 2 kromki chleba orkiszowego/graham (80 g)
  • 1/3 małej cukinii
  • 4 plastry mozzarelli light (4x20g)
  • 2 suszone pomidory (posiekane)
  • Dowolne kiełki

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię pokroić w plastry i zgrillować na suchej patelni.
  2. Chleb podgrzać w tosterze.
  3. Na jednej kromce ułożyć mozzarellę, cukinię i suszonego pomidora.
  4. Posypać kiełkami, przykryć drugą kromką.

Lista zakupów

  • Banany – 3 szt.
  • Truskawki (świeże, lub mrożone)– 150 g
  • Kiwi – 1 szt.
  • Mango (świeże lub mrożone)– 150 g
  • Maliny (świeże lub mrożone) – 200 g
  • Jabłka – 2 szt.
  • Pomidory – 5 szt.
  • Pomidorki koktajlowe – 500 g
  • Ogórki gruntowe – 3 szt.
  • Ogórek zielony – 2 szt.
  • Papryka czerwona – 1 szt.
  • Cebula biała – 2 szt.
  • Cebula czerwona – 1 szt.
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Sałata lodowa/mix sałat – 1 opakowanie (ok. 100 g)
  • Szczypiorek – 1 pęczek
  • Natka pietruszki – 1 pęczek
  • Rzodkiewki – 6 szt.
  • Marchew – 2 szt.
  • Czerwona kapusta – 100 g
  • Bakłażan – ½ szt.
  • Brokuł – 200 g
  • Kalafior – 5 różyczek
  • Ziemniak – 2 szt. (ok. 300 g)
  • Cytryna – 1 szt.
  • Limonka – 1 szt.
  • Kolendra świeża – 1 pęczek
  • Boczniaki – 4 szt.
  • Pieczarki – 5 szt.
  • Cukinia – ⅓ szt.
  • Suszony pomidor – 2 szt.
  • Oliwki zielone – 20 szt.
  • Oliwki czarne marynowane – 15 szt.
  • Awokado – 1 sztuka
  • Kasza jaglana – 130 g
  • Płatki owsiane górskie – 10 łyżek
  • Otręby owsiane – 2 łyżki
  • Chleb razowy – 10 kromek
  • Chleb orkiszowy/graham – 4 kromki
  • Bułka grahamka – 1 szt.
  • Chleb tostowy pełnoziarnisty – 2 kromki
  • Tortilla pełnoziarnista – 2 szt.
  • Makaron świderki (suchy) – 50 g
  • Makaron penne (suchy) – 60 g
  • Makaron ryżowy (suchy) – 60 g
  • Ryż jaśminowy (suchy) – 50 g
  • Kasza gryczana (sucha) – 50 g
  • Jaja kurze – 14 szt.
  • Mleko 2% – 750 ml
  • Jogurt naturalny – 450 g
  • Jogurt grecki – 3 łyżki
  • Serek Skyr – 350 g
  • Twaróg chudy – 100 g
  • Mozzarella light – 180 g
  • Mozzarella (zwykła) – 50 g
  • Ser ricotta – 1 łyżka
  • Ser feta – 70 g
  • Parmezan – 40 g
  • Łosoś wędzony na gorąco – 150 g
  • Łosoś świeży – 250 g
  • Dorsz (polędwica) – 200 g
  • Tuńczyk w sosie własnym (puszka) – 350 g
  • Fasola konserwowa (puszka) – 300 g
  • Czerwona soczewica (puszka lub ugotowana) – 100 g
  • Tofu naturalne – 200 g
  • Krewetki koktajlowe – 250 g
  • Pestki słonecznika – 1 łyżeczka
  • Orzechy pistacjowe (łuskane) – 2 łyżki
  • Orzechy włoskie – 8 szt.
  • Masło orzechowe – 1 łyżeczka
  • Siemię lniane – 1 łyżka
  • Kakao naturalne – 1 łyżka
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Musztarda – 1 łyżeczka
  • Olej rzepakowy – 4 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek – 4 łyżeczki
  • Olej kokosowy (light, do curry) – ⅓ puszki
  • Pasta curry (czerwona) – 1 łyżeczka
  • Pasta Pad Thai – 2 łyżki
  • Ketchup – 2 łyżeczki
  • Ocet balsamiczny – 1 łyżeczka
  • Jogurt grecki – 2 łyżki (do tzatziki)
  • Przecier pomidorowy – 100 g
  • Pomidory w puszce – 1 puszka
  • Bulion warzywny (najlepiej domowy) – 100 ml
  • Zioła prowansalskie, oregano, bazylia, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, kmin rzymski, cynamon – według potrzeb
  • Zielone pesto – 4 łyżki
  • Mleczko kokosowe light – 1/2 puszki
  • Granulowany czosnek – 1 łyżeczka (do tzatziki)