Podział makroskładników:
✅Białko: 20–25% energii (125–150 g dziennie) – wspiera regenerację mięśni i sytość.
✅ Tłuszcze: 30–35% energii (75–90 g dziennie) – zapewniają energię na cały dzień.
✅ Węglowodany: 40–50% energii (250–280 g dziennie) – niezbędne dla pracy hormonów i zdrowia układu nerwowego.
✅Wegetariańska – dieta nie zawiera mięsa ani ryb, ale dostarcza białko z jajek, nabiału i roślin strączkowych.
✅Niski indeks glikemiczny – większość produktów to węglowodany złożone, co zapobiega gwałtownym skokom cukru.
✅Bogata w błonnik – duża ilość warzyw, owoców, nasion i pełnoziarnistych zbóż wspiera trawienie.
✅Odpowiednia ilość zdrowych tłuszczów – oliwa, orzechy, awokado dla zdrowia serca i układu hormonalnego.
Dieta składa się z 4 posiłków dziennie, co zapewnia stabilny poziom energii i sytość przez cały dzień.
✅Śniadanie (800 kcal): Duży udział węglowodanów złożonych i zdrowych tłuszczów – energia na start.
✅Obiad (900 kcal): Najbardziej kaloryczny posiłek – złożone węglowodany, białko roślinne, zdrowe tłuszcze.
✅Podwieczorek (300 kcal): Lekka przekąska – koktajl lub warzywa z hummusem.
✅Kolacja (500 kcal): Białkowo-warzywna, lekkostrawna, niskowęglowodanowa.
✅Codziennie rano, zaraz po przebudzeniu wypij szklankę wody
✅Każdego dnia wypijaj ok. 2 litrów płynów – przede wszystkim wody
mineralnej.
⚠️Nie pij słodzonych napojów
⚠️ Nie skupiaj się na kaloryczności co do pojedynczej kalorii, ponieważ zarówno wartości podawane na etykietach, jak i obliczenia makroskładników są jedynie przybliżeniami, obarczonymi błędem pomiaru. Dodatkowo, organizm przyswaja kalorie w różny sposób w zależności od czynników takich jak procesy trawienia, czy stan mikrobioty jelitowej. Najważniejsze są regularność, zrównoważona dieta i wytrwałość w długim okresie – to one przynoszą trwałe efekty zdrowotne i sylwetkowe.
Jadłospis został przedstawiony w formie interaktywnej listy, gdzie każdy dzień zawiera: śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację
⚠️W harmonogramie - możesz nawigować do przepisu klikając na nazwę dania
Poniżej harmonogramu znajdziesz przepisy podzielone według kategorii.
⚠️Możesz gotować zgodnie z harmonogramem lub możesz dowolnie zamieniać posiłki w ramach tej samej kategorii (np. śniadanie z dnia pierwszego zamienić z tym z dnia piątego), ponieważ mają podobną kaloryczność.
⚠️Owoce możesz zamieniać wedle preferencji - zachowaj tylko podaną gramaturę
Na samym dole znajdziesz listę zakupów.
⚠️ Jeśli będziesz zamieniać posiłki, pamiętaj, by dostosować listę zakupów, ponieważ została opracowana zgodnie z pierwotnym harmonogramem.
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
(*Kotlet: Ugotowaną ciecierzycę (200 g) zblendować z ½ cebuli, 1 ząbkiem czosnku, 1 łyżką mąki i przyprawami, usmażyć na jednej łyżce oleju)
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Suszone pomidory – 180 g
Pomidory świeże – 4 sztuki + ok. 10 pomidorków koktajlowych
Oliwki (czarne/zielone) – 160 g
Awokado – 7 sztuk
Groszek (świeży/mrożony) – 350 g
Ciecierzyca – 400 g
Fasola czerwona (konserwowa) – 300 g
Szpinak świeży – 200 g
Dynia – 300 g
Buraki – 200 g
Bakłażan – 1 średni
Brokuł – 400 g
Cebula – 4 sztuki
Czosnek – 4 ząbki
Papryka czerwona – 3 sztuki
Ogórek świeży – 2 sztuki + 50 g
Marchew – 4 sztuki
Sałata/mix sałat – 250 g
Warzywa do wrapa (np. rukola, pomidor) – 50 g
Banany – 2 sztuki
Jagody – 100 g
Truskawki – 100 g
Cytryna – 1 sztuka
Jabłko – 1 sztuka
Maliny (mogą być mrożone) – 60g
Chleb pełnoziarnisty – 12 kromek
Bułki pełnoziarniste – 2 sztuki
Tortilla pełnoziarnista – 2 sztuki
Mąka pełnoziarnista – 200 g
Makaron pełnoziarnisty – 300 g
Muszle makaronowe – 180 g
Ryż biały lub brązowy – 300 g
Kasza gryczana – 100g
Jajka – 24 sztuki
Mozzarella – 400 g
Twaróg – 400 g
Twaróg chudy – 200 g
Serek skyr naturalny – 150 g
Ser feta – 200 g
Ser camembert – 300 g
Ser halloumi – 250 g
Ser żółty – 40 g
Jogurt naturalny – 2 łyżki
Ser twardy dojrzewający (np. parmezan) – 20 g
Hummus – 50 g
Tofu naturalne – 200g
Tofu wędzone – 200g
Mleko roślinne – 200 ml
Miód – 2 łyżki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Dżem niskosłodzony – 2 łyżeczki
Kakao – 1 łyżeczka
Cynamon – szczypta
Sos sojowy – 50 ml
Zioła świeże/suszone (bazylia, oregano, tymianek) – do smaku
Sól, pieprz – do smaku
Świeża mięta – kilka listków
Oliwa z oliwek
Olej kokosowy
Masło orzechowe
Orzechy (np. włoskie) – 60 g
Wiórki kokosowe – 50 g