Podział makroskładników:
✅Białko: 18–22% energii (110–135 g dziennie) – wspiera regenerację mięśni i sytość.
✅ Tłuszcze: 25–30% energii (65–80 g dziennie) – zapewniają energię na cały dzień.
✅ Węglowodany: 45–50% energii (250–280 g dziennie) – niezbędne dla pracy hormonów i zdrowia układu nerwowego.
✅ Produkty nieprzetworzone lub minimalnie przetworzone.
✅ Wysokobiałkowe produkty roślinne
✅ Zdrowe tłuszcze
✅ Złożone węglowodany
✅ Warzywa i owoce: codziennie min. 400 g warzyw i 200 g owoców.
✅ Niski indeks glikemiczny (IG): Stabilizuje poziom cukru we krwi
✅ Wysoka sytość: Dzięki dużej ilości błonnika i białka – posiłki sycące przy stosunkowo niskiej kaloryczności.
4 posiłki dziennie: Regularne odstępy (3–4 godziny) dla utrzymania stałego poziomu energii.
✅Śniadanie (ok. 800kcal): Duży udział węglowodanów złożonych i zdrowych tłuszczów – energia na start.
✅Obiad (ok. 900 kcal): Najbardziej kaloryczny posiłek – złożone węglowodany, białko roślinne, zdrowe tłuszcze.
✅Podwieczorek (ok. 300 kcal): Lekka przekąska – koktajl lub warzywa z hummusem.
✅Kolacja (ok. 500 kcal): Białkowo-warzywna, lekkostrawna, niskowęglowodanowa.
✅Codziennie rano, zaraz po przebudzeniu wypij szklankę wody
✅Każdego dnia wypijaj ok. 2 litrów płynów – przede wszystkim wody
mineralnej.
⚠️Nie pij słodzonych napojów
⚠️ Nie skupiaj się na kaloryczności co do pojedynczej kalorii, ponieważ zarówno wartości podawane na etykietach, jak i obliczenia makroskładników są jedynie przybliżeniami, obarczonymi błędem pomiaru. Dodatkowo, organizm przyswaja kalorie w różny sposób w zależności od czynników takich jak procesy trawienia, czy stan mikrobioty jelitowej. Najważniejsze są regularność, zrównoważona dieta i wytrwałość w długim okresie – to one przynoszą trwałe efekty zdrowotne i sylwetkowe.
Jadłospis został przedstawiony w formie interaktywnej listy, gdzie każdy dzień zawiera: śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację
⚠️W harmonogramie - możesz nawigować do przepisu klikając na nazwę dania
Poniżej harmonogramu znajdziesz przepisy podzielone według kategorii.
⚠️Możesz gotować zgodnie z harmonogramem lub możesz dowolnie zamieniać posiłki w ramach tej samej kategorii (np. śniadanie z dnia pierwszego zamienić z tym z dnia piątego), ponieważ mają podobną kaloryczność.
⚠️Owoce możesz zamieniać wedle preferencji - zachowaj tylko podaną gramaturę
Na samym dole znajdziesz listę zakupów.
⚠️ Jeśli będziesz zamieniać posiłki, pamiętaj, by dostosować listę zakupów, ponieważ została opracowana zgodnie z pierwotnym harmonogramem.
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Podawaj z ogórkiem kiszonym lub pomidorem.
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Podanie: Serwuj tofu po grecku z ryżem i ogórkiem kiszonym.
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Podawaj schłodzone.
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Posyp sezamem i wymieszaj z jogurtem.
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Połączenie: Polej fasolkę przygotowaną bułką tartą, posyp pestkami słonecznika
Przygotowanie:
Podanie: Posyp świeżą bazylią lub oregano.
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przygotowanie: