Podział makroskładników:
✅Białko: 20–25% energii (100–125 g dziennie) – wspiera regenerację mięśni i sytość.
✅ Tłuszcze: 25–30% energii (55-65 g dziennie) – zapewniają energię na cały dzień.
✅ Węglowodany: 45–55% energii (220–265 g dziennie) – niezbędne dla pracy hormonów i zdrowia układu nerwowego.
✅ Dieta zbilansowana – zapewnia odpowiednią ilość białka, tłuszczów i węglowodanów, bazuje na zdrowych, nieprzetworzonych produktach.
✅ Produkty bogate w błonnik – kasze, warzywa, pełnoziarniste pieczywo pomagają w kontroli apetytu i regulacji trawienia.
✅ Źródła pełnowartościowego białka – mięso drobiowe, ryby, jaja, nabiał, rośliny strączkowe.
✅ Zdrowe tłuszcze – oliwa z oliwek, awokado, orzechy, nasiona.
✅ Niski indeks glikemiczny (IG) – ogranicza wahania cukru we krwi, co wspiera stabilny poziom energii.
✅ Bez nadmiaru soli i cukru – unikanie przetworzonej żywności.
Dieta składa się z 4 posiłków dziennie o równomiernie rozłożonej kaloryczności:
1️⃣ Śniadanie – 600 kcal
2️⃣ II śniadanie – 300 kcal
3️⃣ Obiad – 700 kcal
4️⃣ Kolacja – 400 kcal
✅ Śniadanie i obiad to posiłki najbardziej kaloryczne, dostarczające energii na początek dnia i w jego środku.
✅ II śniadanie i kolacja to lżejsze posiłki, które pomagają utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i nie przeciążają układu trawiennego na noc.
✅Codziennie rano, zaraz po przebudzeniu wypij szklankę wody
✅Każdego dnia wypijaj ok. 2 litrów płynów – przede wszystkim wody
mineralnej.
⚠️Nie pij słodzonych napojów
⚠️ Nie skupiaj się na kaloryczności co do pojedynczej kalorii, ponieważ zarówno wartości podawane na etykietach, jak i obliczenia makroskładników są jedynie przybliżeniami, obarczonymi błędem pomiaru. Dodatkowo, organizm przyswaja kalorie w różny sposób w zależności od czynników takich jak procesy trawienia, czy stan mikrobioty jelitowej. Najważniejsze są regularność, zrównoważona dieta i wytrwałość w długim okresie – to one przynoszą trwałe efekty zdrowotne i sylwetkowe.
Jadłospis został przedstawiony w formie interaktywnej listy, gdzie każdy dzień zawiera: śniadanie, II śniadanie, obiad i kolację
⚠️W harmonogramie - możesz nawigować do przepisu klikając na nazwę dania
Poniżej harmonogramu znajdziesz przepisy podzielone według kategorii.
⚠️Możesz gotować zgodnie z harmonogramem lub możesz dowolnie zamieniać posiłki w ramach tej samej kategorii (np. śniadanie z dnia pierwszego zamienić z tym z dnia piątego), ponieważ mają podobną kaloryczność.
⚠️Owoce możesz zamieniać wedle preferencji - zachowaj tylko podaną gramaturę
Na samym dole znajdziesz listę zakupów.
⚠️ Jeśli będziesz zamieniać posiłki, pamiętaj, by dostosować listę zakupów, ponieważ została opracowana zgodnie z pierwotnym harmonogramem.
Kliknij nazwę dania aby przejść do przepisu
🔹 Przygotowanie:
🔹 Przygotowanie:
🔹 Przygotowanie:
🔹 Przygotowanie:
🔹 Przygotowanie:
🔹 Przygotowanie:
🔹 Przygotowanie:
🔹 Przygotowanie:
🔹 Przygotowanie:
🔹 Przygotowanie:
🔹 Przygotowanie:
🔹 Przygotowanie:
🔹 Przygotowanie:
🔹 Przygotowanie:
🔹 Przygotowanie:
🔹 Przygotowanie:
🔹 Przygotowanie:
🔹 Przygotowanie:
🔹 Przygotowanie:
🔹 Przygotowanie:
🔹 Przygotowanie:
🔹 Przygotowanie:
🔹 Przygotowanie:
🔹 Przygotowanie:
🔹 Przygotowanie:
🔹 Przygotowanie:
🔹 Przygotowanie:
🔹 Przygotowanie: