Dieta w PCOS
PCOS (zespół policystycznych jajników), to najczęściej występując zaburzenie hormonalne u kobiet w wieku rozrodczym, które ma negatywny wpływ na funkcjonowanie jajników. Dowiedz się jak powinna wyglądać dieta przy tym zaburzeniu.
7 stycznia 2023 Autor: lacaloriaCzym jest SIBO?
SIBO to zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, polegający na wzroście liczby bakterii oraz/lub na występowaniu w tym odcinku szczepów nietypowych, co prowadzi do zaburzonego trawienia i wielu innych objawów ze strony układu pokarmowego. Dowiedz się więcej.
29 kwietnia 2022 Autor: lacaloriaCukrzyca – jak ja rozpoznać i leczyć?
Dowiedz się jakie są najczęstsze objawy cukrzycy i jak ją leczyć.
18 kwietnia 2022 Autor: Kamila SawickaWpływ diety na pracę mózgu
Skład posiłków i to ile kalorii spożywamy w ciągu dnia wpływa na pracę naszego całego organizmu, w tym również na mózg. Sposób odżywiania odpowiada m.in. za prawidłowe funkcjonowanie pamięci czy koncentrację. Dowiedz się jaką dietę stosować aby nasz mózg pracował jak najlepiej.
19 lutego 2022 Autor: Kamila SawickaCzym jest hipoglikemia reaktywna?
Zmagasz sie z problemem hipoglikemii reaktywnej? Zapraszamy do lektury naszego artykułu w którym wyjaśniamy czym jest ten stan i jak sobie z nim radzić.
18 stycznia 2022 Autor: Kamila SawickaJajka i ich wpływ na zdrowie
Temat wpływu jaj na nasze zdrowie jest bardzo kontrowersyjny. Można by rzecz, że zwolenników tego produktu jest tyle samo co przeciwników. W tym artykule opiszemy właściwości odżywcze jajek oraz to jakie korzyści i negatywne skutki może mieć ich spożywanie.
11 stycznia 2022 Autor: Kamila SawickaDieta przy wysokim poziomie żelaza we krwi
Hemochromatoza to choroba polegająca na nadmiernym wchłanianiu żelaza z przewodu pokarmowego i gromadzeniu go w tkankach. Dowiedz sie o niej więcej z naszego artyjułu!
25 listopada 2021 Autor: Kamila SawickaOświadczenia żywieniowe i zdrowotne – czym są?
Oświadczenie żywieniowe to każde oświadczenia, które stwierdza, sugeruje lub daje do zrozumienia, że dany środek spożywczy ma szczególne właściwości odżywcze.
19 listopada 2021 Autor: Kamila SawickaCzynniki żywieniowe w profilaktyce nowotworów
Choroby nowotworowe są drugą najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce (zaraz po chorobach układu krążenia). Dowiedz się, jak im zapobiegać.
18 października 2021 Autor: Kamila SawickaDieta przy wysokim cholesterolu
Dowiedz się jak powinna wyglądać dieta w zaburzeniach gospodarki lipidowej
23 stycznia 2021 Autor: Kamila SawickaRola błonnika pokarmowego
Dowiedz się, dlaczego błonnik pokarmowy, obecny w produktach zbożowych, warzywach i owocach, powinien być podstawowym składnikiem naszej diety.
16 stycznia 2021 Autor: Kamila SawickaDieta w chorobie Hashimoto
Właściwy sposób odżywiania może zapobiec wystąpieniu lub złagodzić przebieg choroby Hashimoto. Tylko holistyczne podejście do chorób tarczycy może usprawnić działanie tego gruczołu.
15 stycznia 2021 Autor: lacaloriaJak wytrwać w noworocznych postanowieniach?
Dowiedz się jak znaleźć w sobie motywację i wytrwać w noworocznych postanowieniach
7 stycznia 2021 Autor: Kamila SawickaDieta a odchudzanie – na co zwrócić uwagę?
Dieta odchudzająca opiera się na zasadach zdrowego żywienia, jednak jej kaloryczność powinna zostać odpowiednio zredukowana. Dowiedz się więcej!
2 stycznia 2021 Autor: Kamila SawickaProbiotyki i prebiotyki – wpływ na organizm
Probiotyki to żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza. Dowiedz się więcej!
31 października 2020 Autor: Kamila SawickaDieta w PCOS
PCOS (zespół policystycznych jajników), to najczęściej występując zaburzenie hormonalne u kobiet w wieku rozrodczym, które ma negatywny wpływ na funkcjonowanie jajników. Dowiedz się jak powinna wyglądać dieta przy tym zaburzeniu.
7 stycznia 2023 Autor: lacaloriaCzym jest SIBO?
SIBO to zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, polegający na wzroście liczby bakterii oraz/lub na występowaniu w tym odcinku szczepów nietypowych, co prowadzi do zaburzonego trawienia i wielu innych objawów ze strony układu pokarmowego. Dowiedz się więcej.
29 kwietnia 2022 Autor: lacaloriaCukrzyca – jak ja rozpoznać i leczyć?
Dowiedz się jakie są najczęstsze objawy cukrzycy i jak ją leczyć.
18 kwietnia 2022 Autor: Kamila SawickaWpływ diety na pracę mózgu
Skład posiłków i to ile kalorii spożywamy w ciągu dnia wpływa na pracę naszego całego organizmu, w tym również na mózg. Sposób odżywiania odpowiada m.in. za prawidłowe funkcjonowanie pamięci czy koncentrację. Dowiedz się jaką dietę stosować aby nasz mózg pracował jak najlepiej.
19 lutego 2022 Autor: Kamila SawickaCzym jest hipoglikemia reaktywna?
Zmagasz sie z problemem hipoglikemii reaktywnej? Zapraszamy do lektury naszego artykułu w którym wyjaśniamy czym jest ten stan i jak sobie z nim radzić.
18 stycznia 2022 Autor: Kamila SawickaJajka i ich wpływ na zdrowie
Temat wpływu jaj na nasze zdrowie jest bardzo kontrowersyjny. Można by rzecz, że zwolenników tego produktu jest tyle samo co przeciwników. W tym artykule opiszemy właściwości odżywcze jajek oraz to jakie korzyści i negatywne skutki może mieć ich spożywanie.
11 stycznia 2022 Autor: Kamila SawickaDieta przy wysokim poziomie żelaza we krwi
Hemochromatoza to choroba polegająca na nadmiernym wchłanianiu żelaza z przewodu pokarmowego i gromadzeniu go w tkankach. Dowiedz sie o niej więcej z naszego artyjułu!
25 listopada 2021 Autor: Kamila SawickaOświadczenia żywieniowe i zdrowotne – czym są?
Oświadczenie żywieniowe to każde oświadczenia, które stwierdza, sugeruje lub daje do zrozumienia, że dany środek spożywczy ma szczególne właściwości odżywcze.
19 listopada 2021 Autor: Kamila SawickaCzynniki żywieniowe w profilaktyce nowotworów
Choroby nowotworowe są drugą najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce (zaraz po chorobach układu krążenia). Dowiedz się, jak im zapobiegać.
18 października 2021 Autor: Kamila SawickaDieta przy wysokim cholesterolu
Dowiedz się jak powinna wyglądać dieta w zaburzeniach gospodarki lipidowej
23 stycznia 2021 Autor: Kamila SawickaRola błonnika pokarmowego
Dowiedz się, dlaczego błonnik pokarmowy, obecny w produktach zbożowych, warzywach i owocach, powinien być podstawowym składnikiem naszej diety.
16 stycznia 2021 Autor: Kamila SawickaDieta w chorobie Hashimoto
Właściwy sposób odżywiania może zapobiec wystąpieniu lub złagodzić przebieg choroby Hashimoto. Tylko holistyczne podejście do chorób tarczycy może usprawnić działanie tego gruczołu.
15 stycznia 2021 Autor: lacaloriaJak wytrwać w noworocznych postanowieniach?
Dowiedz się jak znaleźć w sobie motywację i wytrwać w noworocznych postanowieniach
7 stycznia 2021 Autor: Kamila SawickaDieta a odchudzanie – na co zwrócić uwagę?
Dieta odchudzająca opiera się na zasadach zdrowego żywienia, jednak jej kaloryczność powinna zostać odpowiednio zredukowana. Dowiedz się więcej!
2 stycznia 2021 Autor: Kamila SawickaProbiotyki i prebiotyki – wpływ na organizm
Probiotyki to żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza. Dowiedz się więcej!
31 października 2020 Autor: Kamila SawickaDieta bezglutenowa – moda czy konieczność?
Dieta bezglutenowa polega na całkowitym wyłączeniu z jadłospisu produktów będących źródłem glutenu. Czy jest to kluczem do zdrowia?
11 października 2020 Autor: Kamila SawickaEfekt Plateau – czym jest?
Często osoby będące na diecie odchudzającej, w pewnym momencie przestają efektywnie tracić masę ciała. Jest wiele teorii na temat przyczyn tego zjawiska. Może być to związane z efektem plateau. Na czym on polega?
27 września 2020 Autor: Martyna ChatkiewiczDieta Ketogeniczna – hit, czy kit?
W ostatnich czasach dieta ketogeniczna bije rekordy popularności. Na czym polega jej fenomen?
26 września 2020 Autor: Martyna ChatkiewiczFruktoza i jej rola w rozwoju chorób
Dowiedz się więcej na temat fruktozy i jej wpływu na nasz organizm. Zachęcamy do lektury naszego artykułu!
5 września 2020 Autor: Kamila SawickaLeptynooporność – czym jest i jak sobie z nią radzić?
U osób z nadmierną masą ciała, pomimo wysokiego poziomu leptyny, apetyt nie zmniejsza się. Zjawisko to określa się mianem leptynooporności.
13 sierpnia 2020 Autor: Kamila SawickaDieta dla zestresowanych – czy dietą możemy zwalczyć stres?
Znane jest stwierdzenie „zajadanie stresu”. Czy w odwrotną stronę to również działa? Czy dietą możemy zwalczyć stres?
26 lipca 2020 Autor: Martyna ChatkiewiczMetabolizm – czym jest?
Słowo metabolizm co jakiś czas przewija się też w reklamach, gazetach, social mediach. Jednak czy zdajemy sobie sprawę co ten termin w rzeczywistości oznacza?
12 lipca 2020 Autor: Martyna ChatkiewiczNa pomoc jelitom – dieta FODMAP
Czy zdarzyło ci się kiedykolwiek zrezygnować z planów zawodowych, wyjazdów lub spotkań towarzyskich ze względu na przewlekłe dolegliwości ze strony układu pokarmowego? Bóle brzucha, przelewanie w żołądku, wzdęcia, biegunki i zaparcia zdarzają się tak często, że już nawet nie pamiętasz, jak to jest żyć bez tych objawów?
20 kwietnia 2020 Autor: Marta AdamiukWielkanoc – wielka uczta, wielkie odchudzanie!
Wierzcie albo nie, ale co roku w okresie świąt Wielkanocy skrzynki mailowe dietetyków zalewa fala wiadomości od zaniepokojonych pacjentów, z których można by wyłuskać jedno najbardziej ogólne pytanie: jak przeżyć święta „na diecie”? Odpowiadamy!
18 kwietnia 2019 Autor: Marta AdamiukRuch potrzebny jak powietrze! Czyli kilka słów o istocie wysiłku fizycznego w trosce o zdrowie.
Jeżeli nie umiesz znaleźć czasu i pieniędzy, żeby jeść zdrowo i ćwiczyć, będziesz musiał znaleźć czas i pieniądze na lekarzy, leki i rehabilitację. Czy to prawda? Zapraszamy do lektury naszego artykułu!
27 marca 2019 Autor: Marta AdamiukKiedy pączki śnią się po nocach
Koledzy w pracy od tygodnia zastanawiają się, ile pączków pochłoną w Tłusty Czwartek, a szef zamówił solidne zapasy łakoci do biura na ten jeden dzień. Jak żyć?!
27 lutego 2019 Autor: Marta Adamiuk“Superfoods” – czy zasługują na swoje miano?
Superfoods to produkty spożywcze, które oprócz klasycznych składników zawierają coś, co ma je szczególnie wyróżniać na tle pozostałej zdrowej żywności i wpływać nadzwyczaj pozytywnie na nasz organizm. Czy faktycznie zasługują na swoje miano? Dowiedz się z naszego artykułu
2 stycznia 2019 Autor: Dominika MuratO wpływie jaj na organizm człowieka
Jajka to produkty spożywcze, które niewątpliwie posiadają dużą wartość odżywczą, jednak niegdyś zalecano umiar w ich spożyciu lub całkowitą eliminację z diety. A jak wyglądają zalecenia w świetle dzisiejszej wiedzy?
18 grudnia 2018 Autor: Dominika MuratCzemu nie mogę schudnąć? Czyli podstawowe prawa rządzące masą ciała
Z tego artykułu dowiesz się co może Ci pomóc w zdrowej i skutecznej redukcji masy ciała i trwałym utrzymaniu efektów terapii odchudzającej.
10 grudnia 2018 Autor: Joanna KokoszkaAspartam – kontrowersje dotyczące popularnego słodzika
Jakie zdanie na temat aspartamu mają największe organizacje prozdrowotne świata i czym on w ogóle jest?
12 listopada 2018 Autor: Dominika MuratNaturalne antybiotyki, czyli jak dietą wzmocnić odporność
Postaw na profilaktykę! Właściwy sposób odżywiania może zdziałać cuda i wzmocnić Twój układ immunologiczny.
30 października 2018 Autor: Dominika MuratO wpływie diety na skórę
Dowiedz się w jaki sposób żywienie kształtuje nasze piękno i już dziś zacznij pisać historię swojej urody każdym kęsem.
16 października 2018 Autor: Joanna KokoszkaDieta jako istotny element terapii w cukrzycy typu II
Odpowiedni sposób odżywiania jest nieodłączną częścią leczenia cukrzycy. Dowiedz się jak walczyć z tą chorobą.
2 września 2018 Autor: Joanna KokoszkaOtyłość jako problem nie tylko natury estetycznej
Konsekwencji otyłości jest mnóstwo. Zobacz jak sobie z nią poradzić
23 lipca 2018 Autor: Dominika MuratDieta przy niedoczynności tarczycy
Dowiedz się na jakie składniki dietetyczne zwrócić uwagę przy niedoczynności tarczycy.
23 kwietnia 2018 Autor: Joanna KokoszkaKluczowe składniki diety w reumatoidalnym zapaleniu stawów
Reumatoidalne zapalenie stawów – czym jest ta choroba i jak sobie z nią radzić?
16 kwietnia 2018 Autor: Joanna KokoszkaŻywienie a płodność
Przeczytaj, dlaczego warto dbać o dobór składników pokarmowych i jak z czystym sumieniem zacząć starania o dziecko.
6 marca 2018 Autor: Joanna KokoszkaLekkie placuszki owsiano-bananowe
Energia: 310 kcal; Białko: 13,1 g; Tłuszcze: 8,2 g; Węglowodany: 47,4 g
12 września 2020 Autor: lacaloriaNaleśniki gryczane z fetą i szpinakiem
200 kcal, 9 g białka, 8 g tłuszczu, 23 g węglowodanów.
11 września 2020 Autor: lacaloriaLody owocowe z masła orzechowego
Energia: 206,8 kcal; Białko: 3,4 g; Tłuszcze: 9,35 g; Węglowodany: 26 g
6 września 2020 Autor: lacaloriaKaszotto z fasolą i pomidorkami koktajlowymi
Energia: 402 kcal; Białko: 17,4 g; Tłuszcze: 7,7 g; Węglowodany: 66,9 g
20 sierpnia 2020 Autor: lacaloriaGrillowane szparagi z sezamem
Energia: 79 kcal; Białko: 4g; Tłuszcze: 5g; Węglowodany: 3,3g
25 lipca 2020 Autor: lacaloriaFrittata z warzywami i serem
Energia: 430 kcal; Białko: 26,8g; Tłuszcze: 18,4g; Węglowodany: 35,5g
11 lipca 2020 Autor: lacaloriaGazpacho z arbuzem
1 porcja : E=227 kcal, B =6,65 g, T=6,6 g, W=32,2 g
15 września 2019 Autor: lacaloriaMiniomlety jaglane z papryką
1 porcja : E=89 kcal, B =5,91g, T=3,71g, W=7,63g
18 sierpnia 2019 Autor: lacaloriaJabłkowe smoothie jaglane z mięta i płatkami migdałowymi
1 porcja : E=372 kcal, B = B=9,4g, T= T=9,6g, W=59,4g
11 sierpnia 2019 Autor: lacaloriaDietetyczne babeczki owsiane z karobem
1 porcja : E=109kcal, B =3,6 g, T=4,5 g, W=14,2 g
18 lipca 2019 Autor: lacaloriaPomarańczowo-orkiszowa kasza manna
1 porcja : E=422 kcal, B =15,8 g, T=4,9 g, W=73,3 g
5 lipca 2019 Autor: lacaloriaPierś z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów
Wartość odżywcza 1 porcji: E: 606 kcal, B: 47,7 g, T: 18,9 g, W: 68,3 g
14 kwietnia 2019 Autor: lacaloriaKapuśniak z młodej kapusty
Wartość odżywcza 1 porcji: E: 200 kcal, B: 10,5 g, T: 6,6 g, W: 27,3 g
21 marca 2019 Autor: lacaloriaRisotto z serem pleśniowym i bazylią
Wartość odżywcza 1 porcji:
E: 389,5 kcal, B:23,5 g, T: 7 g, W: 57,5 g
Salsa pomidorowa z kolendrą
Wartość odżywcza 1 porcji: E: 70 kcal, B: 2,23 g, T: 2,9 g, W: 10,5 g
24 lutego 2019 Autor: lacaloriaPełnoziarniste burrito
Wartość odżywcza 1 porcji: E: 645 kcal, B: 41,3 g T: 22 g, W: 77 g
21 lutego 2019 Autor: lacaloriaPełnoziarniste tortille
Wartość odżywcza 1 porcji: E: 133 kcal, B: 4,5 g, T: 3,8 g, W:22,3 g
17 lutego 2019 Autor: lacaloriaFilet z morszczuka w sosie koperkowym
Wartość odżywcza 1 porcji: E: 407 kcal, B: 38,8 g, T: 4,9 g, W: 53 g
13 lutego 2019 Autor: lacaloriaKaszotto z fasolą
Wartość odżywcza 1 porcji: E: 637 kcal, B: 42,1 g, T: 15,5 g, W: 89,3 g
3 lutego 2019 Autor: lacaloriaPierś z indyka w sosie szpinakowym
Wartość odżywcza 1 porcji: E: 588 kcal, B: 46,8 g, T:17,5 g, W: 61,7 g
28 stycznia 2019 Autor: lacaloriaCzekoladowy mus z awokado
Wartość odżywcza 1 porcji: E: 338 kcal, B: 6,8 g, T: 14,3 g, W: 43,8 g
27 stycznia 2019 Autor: lacaloriaTarta owsiana z masą kokosową
Wartość odżywcza 1 kawałka: E: 230 kcal, B: 7 g, T: 10 g, W: 30,5 g
22 stycznia 2019 Autor: lacaloriaCzerwone tajskie curry z kurczakiem
Wartość odżywcza 1 porcji: E: 387 kcal, B: 20 g, T: 30,6 g, W: 12,5 g
20 stycznia 2019 Autor: lacaloriaWarzywa na parze z brukselką i soczewicą
Wartość odżywcza 1 porcji: E: 441 kcal, B: 22,2 g, T: 7,15 g, W: 78,6 g
17 stycznia 2019 Autor: lacaloriaPizza z kalafiora
Wartość odżywcza 1 kawałka: E: 150 kcal, B: 13,1 g, T: 7,6 g, W: 9,1 g
11 stycznia 2019 Autor: lacaloriaBrownie jaglane z malinami
Wartość odżywcza 1 kawałka: E: 157 kcal, B: 3,7 g, T: 3,8 g, W: 32 g
8 stycznia 2019 Autor: lacaloriaChleb razowy z siemieniem lnianym
Wartość odżywcza 1 kromki: E: 180 kcal, B: 5,3 g, T: 5,1 g, W: 27,6 g
6 stycznia 2019 Autor: lacaloriaKrem z brokułu
Wartość odżywcza 1 porcji: E: 180 kcal, B: 11,4 g, T: 4,9 g, W: 25,3 g
3 stycznia 2019 Autor: lacaloriaWegański bigos ze śliwką
1 porcja: Energia: 275 kcal, B: 9,6 g, T: 6,4 g, W: 53,5 g
21 grudnia 2018 Autor: lacaloriaPlacki z serka wiejskiego
1 placek: Energia: 98 kcal, B: 6,31 g, T: 4,48g, W: 8,21g
12 grudnia 2018 Autor: lacaloriaSałatka z kurczakiem i pomarańczą
1 porcja: Energia: 291 kcal, B: 27,7 g, T: 10,9 g, W: 22,8 g
11 grudnia 2018 Autor: lacaloriaPotrawka drobiowa z jarmużem i papryką
1 porcja: Energia: 459 kcal, B: 43,1 g, T: 16 g, W: 39,9 g
9 grudnia 2018 Autor: lacaloriaJaglane raffaello
1 kulka: Energia: 48,2 kcal B: 1,4 g, T: 2,2 g, W: 6,2 g
6 grudnia 2018 Autor: lacaloriaOrientalny krem z pieczonych marchewek
1 porcja: Energia: 286 kcal, B: 9,3 g, T: 15,4 g, W: 31,5 g
3 grudnia 2018 Autor: lacaloriaOmlet owsiany z warzywami
1 porcja: E: 414 kcal, B: 26,6 g, T: 23,7 g, W: 23,7
30 listopada 2018 Autor: lacaloriaZupa meksykańska
1 porcja: Energia: 400 kcal B: 36 g T: 9,5 g W: 47g
28 listopada 2018 Autor: lacaloriaFaszerowane cukinie
1 porcja (4 łódeczki): E: 515 kcal, B: 41,6 g, T: 27,5 g, W: 32 g
19 listopada 2018 Autor: lacaloriaPlacki owsiane z bananem
1 placek: E: 74 kcal, B: 3,2 g, T: 2,3 g, W: 10,2 g
15 listopada 2018 Autor: lacaloriaKotlety z czerwonej soczewicy
1 Porcja: E: 237 kcal, B: 10,8 g, T: 6,5 g, W: 36,8 g
14 listopada 2018 Autor: lacaloriaSałatka z makaronem z czerwonej soczewicy z warzywami
1 Porcja: E: 533 kcal, B: 32,8 g, T: 20,9 g, W: 49,1 g
13 listopada 2018 Autor: lacaloriaSmoothie bowl
1 porcja – Energia: 258 kcal, B: 10,8 g, T: 10,3 g, W: 26 g
10 listopada 2018 Autor: lacaloriaWegański smalec
Porcja na 1 kanapkę: E: 104 kcal, B: 6 g, T: 2,1 g, W: 13 g
8 listopada 2018 Autor: lacaloriaZapiekana pierś kurczaka z pesto i mozzarellą
W jednej porcji – energia: 636 kcal, B: 64,1 g, T: 19,7 g, W: 64,1 g
7 listopada 2018 Autor: lacaloriaZupa kalafiorowo-pomidorowa
1 porcja: Energia: 359 kcal, B: 16,9 g, T: 8,1 g, W: 59,3 g
31 października 2018 Autor: lacaloriaCurry z krewetkami
1 porcja: Energia: 525 kcal, B: 31,5 g, T: 23,5 g, W: 49,6 g
27 października 2018 Autor: lacaloriaOmlet faszerowany
1 porcja: Eenergia: 320 kcal, B: 19 g, T: 21,6 g, W: 11,4 g
17 października 2018 Autor: lacaloriaGulasz drobiowy z bakłażanem
1 porcja: Energia: 380 kcal, B: 31,9 g, T: 8,8 g, W: 43 g
14 października 2018 Autor: lacaloriaKrem z buraków z jajkiem sadzonym
Energia = 340 kcal, B = 15 g, T = 20 g, W = 25 g
9 października 2018 Autor: lacaloria