Umów wizytę
La CaloriaStrefa wiedzyPrzepisy ▹ Zupa kalafiorowo-pomidorowa

Zupa kalafiorowo-pomidorowa

Publikacja: 31 października 2018 Autor: lacaloria

 

Składniki

Na 3 porcje:

  • 2 średnie marchewki (100 g)
  • 1 pietruszka (50 g)
  • 2 łodyżki selera naciowego (100 g)
  • 2 ziemniaki (200 g)
  • 400 g kalafiora
  • Kawałek pora (100 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 szklanka pomidorów z puszki krojonych (250 g)
  • 1 łyżeczka masła (5 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 litry bulionu warzywnego (z kostki ekologicznej)
  • 100 g suchej kaszy bulgur
  • Sól, pieprz, sok z cytryny

Sposób przygotowania

Marchew i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do gotującego się bulionu. Pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce grubych oczkach, seler, cebulę i pora pokroić - wszystkie warzywa wrzucić do bulionu. Całość gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Różyczki kalafiora pokroić na mniejsze części, dorzucić do zupy. Gotować 5-10 minut. W międzyczasie kaszę ugotować al dente, następnie wrzucić do zupy wraz z masłem i olejem oraz pomidorami z puszki. Zupę gotować jeszcze przez 10 minut. Pod koniec gotowania przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i koperkiem.

 

Najważniejsze wartości odżywcze:

1 porcja: E: 359 kcal, B: 16,9 g, T: 8,1 g, W: 59,3 g

Kalafior – to źródło przeciwnowotworowego sulforafanu i bakteriobójczych izotiocyjanów

Kasza bulgur – źródło błonnika pokarmowego i witamin z grupy B


Z nami zdrowe odżywianie to przyjemność!