Zupa kalafiorowo-pomidorowa
Publikacja: 31 października 2018 Autor: lacaloria
Składniki
Na 3 porcje:
- 2 średnie marchewki (100 g)
- 1 pietruszka (50 g)
- 2 łodyżki selera naciowego (100 g)
- 2 ziemniaki (200 g)
- 400 g kalafiora
- Kawałek pora (100 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 szklanka pomidorów z puszki krojonych (250 g)
- 1 łyżeczka masła (5 g)
- 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 litry bulionu warzywnego (z kostki ekologicznej)
- 100 g suchej kaszy bulgur
- Sól, pieprz, sok z cytryny
Sposób przygotowania
Marchew i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do gotującego się bulionu. Pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce grubych oczkach, seler, cebulę i pora pokroić - wszystkie warzywa wrzucić do bulionu. Całość gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Różyczki kalafiora pokroić na mniejsze części, dorzucić do zupy. Gotować 5-10 minut. W międzyczasie kaszę ugotować al dente, następnie wrzucić do zupy wraz z masłem i olejem oraz pomidorami z puszki. Zupę gotować jeszcze przez 10 minut. Pod koniec gotowania przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i koperkiem.
Najważniejsze wartości odżywcze:
1 porcja: E: 359 kcal, B: 16,9 g, T: 8,1 g, W: 59,3 g
Kalafior – to źródło przeciwnowotworowego sulforafanu i bakteriobójczych izotiocyjanów
Kasza bulgur – źródło błonnika pokarmowego i witamin z grupy B