Wegański smalec
Publikacja: 8 listopada 2018 Autor: lacaloria
Składniki
Na 6 porcji kanapkowych:
- 1 szklanka białej fasoli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
Fasolę zalać 3 szklankami zimnej wody i zostawić do namoczenia na całą noc. Następnie dodać szczyptę soli i zagotować. Gotować pod przykryciem do miękkości przez ok 2-3 godziny. Do ugotowanej fasoli dodać pieprz, sól oraz oliwę z oliwek. Całość zblendować. Tak przygotowany smalec nakładać na kromki chleba, najlepiej pełnoziarnistego.
Najważniejsze wartości odżywcze:
Porcja na 1 kanapkę: E: 104 kcal, B: 6 g, T: 2,1 g, W: 13 g
Biała fasola- zawiera dużo białka roślinnego, żelaza, magnezu oraz witamin z grupy B. Jest ważnym produktem w dietach wegetariańskich i wegańskich.