Umów wizytę
48416221_1179068625602961_6139297630963892224_n

Przepis na wegański bigos ze śliwką

Składniki

Na 2 porcje:

 

  • 700 g świeżej, białej kapusty
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 6 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchew
  • 80 g suszonych śliwek
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, pieprz, kminek, sól

Opis przygotowania

Cebulę pokroić w kostkę zeszklić w garnku na oleju, następnie dodać pokrojone pieczarki i chwilę smażyć. Kapustę świeżą poszatkować, marchewkę obrać i pokroić – wszystko przerzucić do garnka, podlać wodą tak, by lekko zakrywała kapustę. Dodać 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, pieprz i szczyptę kminku, całość wymieszać i dusić przez ok 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. 

 

Kapustę kiszoną i śliwki pokroić, dodać do garnka i gotować przez ok 30 minut na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlać wodą, pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. 

 

Bigos doprawić do smaku solą i pieprzem.

Najważniejsze wartości odżywcze
Dla 1 porcji

  • Energia: 275 kcal
  • Białko: 9,6 g
  • Tłuszcze: 6,4 g
  • Węglowodany: 53,5 g

Potrzebujesz wsparcia dietetyka?

Zapraszamy do współpracy z naszym dietetykiem w Warszawie

Zapisz się na nasz newsletter!

i otrzymaj kod zniżkowy -10% na nasze usługi

Podobają Ci się nasze przepisy?

Zamów indywidualny jadłospis gdzie znajdziesz podobne przepisy dopasowane do Twoich potrzeb!