Sałatka z makaronem z czerwonej soczewicy z warzywami
Publikacja: 13 listopada 2018 Autor: lacaloriaSkładniki
Na 1 porcję:
- 70 g makaronu z czerwonej soczewicy
- 100 g brokułu
- 45 marchewek baby
- ½ cebuli białej
- 48 g polędwicy sopockiej
- 4 sztuki orzechów włoskich lub pekan
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ugotować makaron według wskazań na opakowaniu. Cebulę obrać i zeszklić na ½ łyżeczce oliwy z oliwek, dodać pokrojoną w paseczki polędwicę sopocką. W między czasie ugotować brokuł i marchewkę. Orzechy posiekać. Wszystkie składniki połączyć w miseczce dodając ½ łyżeczki oliwy z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem lub wedle uznania.
Najważniejsze wartości odżywcze:
1 Porcja: E: 533 kcal, B: 32,8 g, T: 20,9 g, W: 49,1 g
Czerwona soczewica- jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy K, magnezu, potasu, żelaza, cynku i miedzi.
Orzechy- Źródło magnezu i kwasów omega 3.