Umów wizytę
La CaloriaStrefa wiedzyPrzepisy ▹ Sałatka z makaronem z czerwonej soczewicy z warzywami

Sałatka z makaronem z czerwonej soczewicy z warzywami

Publikacja: 13 listopada 2018 Autor: lacaloria

Składniki

Na 1 porcję:

  • 70 g makaronu z czerwonej soczewicy
  • 100 g brokułu
  • 45 marchewek baby
  • ½ cebuli białej
  • 48 g polędwicy sopockiej
  • 4 sztuki orzechów włoskich lub pekan
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ugotować makaron według wskazań na opakowaniu. Cebulę obrać i zeszklić na ½ łyżeczce oliwy z oliwek, dodać pokrojoną w paseczki polędwicę sopocką. W między czasie ugotować brokuł i marchewkę. Orzechy posiekać. Wszystkie składniki połączyć w miseczce dodając ½ łyżeczki oliwy z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem lub wedle uznania.

Najważniejsze wartości odżywcze:

1 Porcja: E: 533 kcal, B: 32,8 g, T: 20,9 g, W: 49,1 g

Czerwona soczewica- jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy K, magnezu, potasu, żelaza, cynku i miedzi.

Orzechy- Źródło magnezu i kwasów omega 3.

 


Z nami zdrowe odżywianie to przyjemność!