Umów wizytę
La CaloriaStrefa wiedzyPrzepisy ▹ Potrawka drobiowa z jarmużem i papryką

Potrawka drobiowa z jarmużem i papryką

Publikacja: 9 grudnia 2018 Autor: lacaloria

Składniki

Na 1 porcję:

  • 150 g piersi z kurczaka
  • 100 g jarmużu (ok. 5 garści)
  • 120 g żółtej papryki
  • 120 g czerwonej papryki
  • 15 g miodu (1 czubata łyżeczka)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • Ząbek czosnku, sok z cytryny, sól, pieprz
  • 10 g słonecznika (10 g)

Sposób przygotowania

Jarmuż posiekać, pozbyć się twardych ogonków. Paprykę pokroić w paski, a kurczaka w kostkę. Na patelnię wrzucić jarmuż i paprykę, delikatnie podlać wodą i dusić przez 3-4 minuty, następnie dodać kurczaka. Całość dusić przez ok. 10 minut. Przygotować sos: olej, miód, ocet balsamiczny, musztarda, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Gotowy sos wlać na patelnię z warzywami i kurczakiem, Całość dusić na wolnym ogniu przez kilka minut, aż woda odparuje. Pod koniec dodać słonecznik.


Najważniejsze wartości odżywcze:

1 porcja: Energia: 459 kcal, B: 43,1 g, T: 16 g, W: 39,9 g

Jarmuż – źródło witaminy K, beta-karotenu, wapnia, potasu i działającego przeciwnowotworowo sulforafanu

Papryka – bogactwo witaminy C, likopenu, potasu, fosforu, żelaza i magnezu

Słonecznik – źródło witaminy E i B6, magnezu, cynku i selenu oraz obniżających stężenie cholesterolu fitosteroli


Potrzebujesz wspracia dietetyka?

Zapraszamy do współpracy!

Poznaj nasze usługi

Z nami zdrowe odżywianie to przyjemność!