Potrawka drobiowa z jarmużem i papryką
Publikacja: 9 grudnia 2018 Autor: lacaloriaSkładniki
Na 1 porcję:
- 150 g piersi z kurczaka
- 100 g jarmużu (ok. 5 garści)
- 120 g żółtej papryki
- 120 g czerwonej papryki
- 15 g miodu (1 czubata łyżeczka)
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- Ząbek czosnku, sok z cytryny, sól, pieprz
- 10 g słonecznika (10 g)
Sposób przygotowania
Jarmuż posiekać, pozbyć się twardych ogonków. Paprykę pokroić w paski, a kurczaka w kostkę. Na patelnię wrzucić jarmuż i paprykę, delikatnie podlać wodą i dusić przez 3-4 minuty, następnie dodać kurczaka. Całość dusić przez ok. 10 minut. Przygotować sos: olej, miód, ocet balsamiczny, musztarda, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Gotowy sos wlać na patelnię z warzywami i kurczakiem, Całość dusić na wolnym ogniu przez kilka minut, aż woda odparuje. Pod koniec dodać słonecznik.
Najważniejsze wartości odżywcze:
1 porcja: Energia: 459 kcal, B: 43,1 g, T: 16 g, W: 39,9 g
Jarmuż – źródło witaminy K, beta-karotenu, wapnia, potasu i działającego przeciwnowotworowo sulforafanu
Papryka – bogactwo witaminy C, likopenu, potasu, fosforu, żelaza i magnezu
Słonecznik – źródło witaminy E i B6, magnezu, cynku i selenu oraz obniżających stężenie cholesterolu fitosteroli