Placki z serka wiejskiego
Publikacja: 12 grudnia 2018 Autor:Składniki
Na 6 placków:
- 200 g serka wiejskiego
- 1 jajo
- 2 łyżki mąki orkiszowej typ 1850 (30g)
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (30g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 plastry suszonych pomidorów (14g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Suszone pomidory kroimy w cienkie plasterki. Mąkę, jajko, serek wiejski mieszamy z solą, pieprzem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone pomidory. Całość dokładnie mieszamy. Placki smażymy na średnim ogniu na oliwie z oliwek z każdej strony ok. 2-3 minuty.
Placki można spożywać z dodatkiem np. szynki, ryb, warzyw oraz grzybów.
Najważniejsze wartości odżywcze:
1 placek: Energia: 98 kcal, B: 6,31 g, T: 4,48g, W: 8,21g
Serek wiejski- jest źródłem pełnowartościowego białka oraz wapnia.

