Placki z dyni
Publikacja: 15 października 2018 Autor: lacaloriaSkładniki
Na 8 sztuk:
- Dynia (500g)
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki gryczanej (45g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
- sól, pieprz (wedle uznania)
Sposób przygotowania
Dynię umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach do naczynia. Odsączyć nadmiar wody. Dodać jaja, mąkę gryczaną, oliwę z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na patelni bez tłuszczu.
Najważniejsze wartości odżywcze:
1 placek : E=70 kcal, B =3 g, T=2,8 g, W=9 g
Dynia- jest źródłem beta- karotenu, witaminy A oraz E. Antyoksydanty te zapobiegają uszkodzeniom DNA, rozwojowi nowotworów i starzeniu się komórek