Umów wizytę
La CaloriaStrefa wiedzyPrzepisy ▹ Placki z dyni

Placki z dyni

Publikacja: 15 października 2018 Autor: lacaloria

Składniki

Na 8 sztuk:

  • Dynia (500g)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki gryczanej (45g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
  • sól, pieprz (wedle uznania)

Sposób przygotowania

Dynię umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach do naczynia. Odsączyć nadmiar wody. Dodać jaja, mąkę gryczaną, oliwę z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na patelni bez tłuszczu.

Najważniejsze wartości odżywcze:

1 placek : E=70 kcal, B =3 g, T=2,8 g, W=9 g

Dynia- jest źródłem beta- karotenu, witaminy A oraz E. Antyoksydanty te zapobiegają uszkodzeniom DNA, rozwojowi nowotworów i starzeniu się komórek


Zapisz się na nasz newsletter!

i otrzymaj kod zniżkowy -10% na nasze usługi

Podobają Ci się nasze przepisy?

Zamów indywidualny jadłospis gdzie znajdziesz podobne przepisy dopasowane do Twoich potrzeb!