Placki owsiane z bananem
Publikacja: 15 listopada 2018 Autor:Składniki
Na 18 placków:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 4 dojrzałe banany
- 6 jajek
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gęstej masy. Odstawić na 5 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni lekko posmarowanej olejem rzepakowym. Uważać żeby się nie przypalały. Należy je przewracać na drugą stronę jak ciasto jeszcze nie będzie ścięte. Placki można spożywać z dowolnymi dodatkami: orzechami, migdałami, owocami, jogurtem naturalnym.
Najważniejsze wartości odżywcze:
1 placek: E: 74 kcal, B: 3,2 g, T: 2,3 g, W: 10,2 g
Siemię lnianie- zawiera błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz lignany. Zawarty w nim błonnik rozpuszczalny ma właściwości żelujące, powodując wiązanie treści przewodu pokarmowego i opóźnienie opróżniania żołądka, co wpływa na dłuższe odczuwanie sytości po posiłku.

