Umów wizytę
52263867_563746517438061_9025822744037556224_n

Przepis na pełnoziarniste tortille

Składniki

Składniki na 4 porcje:

 

  • 1 szklanka mąki pszennej lub żytniej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • ½ szklanki wrzątku
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego

Opis przygotowania

Do miski wsypać mąkę razową, dodać miękkie masło, siemię lniane w ziarenkach, sól i wrzącą wodę. Całość dokładnie wymieszać, ugniatać przez 5 minut. Ciasto uformować w kulę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. 

 

Po tym czasie z ciasta uformować 4 małe kuleczki. Każdą kulę ciasta rozwałkować na cienkie placki. Rozgrzać patelnię, na którą położyć placek. Po kilkunastu sekundach przewrócić placek na drugą stronę. Jeśli trzeba, przewrócić jeszcze raz. 

 

Tortilla będzie gotowa, gdy się zarumieni i wypełni pęcherzami powietrza.

Najważniejsze wartości odżywcze

  • Energia: 133 kcal
  • Białko: 4,5 g
  • Tłuszcze: 3,8 g
  • Węglowodany: 22,3 g

Potrzebujesz wsparcia dietetyka?

Zapraszamy do współpracy z naszym dietetykiem w Warszawie

Zapisz się na nasz newsletter!

i otrzymaj kod zniżkowy -10% na nasze usługi

Podobają Ci się nasze przepisy?

Zamów indywidualny jadłospis gdzie znajdziesz podobne przepisy dopasowane do Twoich potrzeb!