Na 2 porcje:
Cebulę pokroić w kostkę, połowę podsmażyć na patelni na 1 łyżeczce oleju, wraz z jednym ząbkiem czosnku i posiekaną papryczką chili, po chwili dorzucić suchy ryż i pokrojonego w kostkę oraz obranego pomidora i smażyć 2 minuty, następnie podlać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż ryż będzie miękki (w razie czego podlać wodą).
W osobnym garnku przygotować chili con carne: drugą połowę cebuli zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty czosnek (2 ząbki), przyprawy (chili, kmin rzymski, oregano), zmieloną wołowinę i smażyć, aż mięso zbrązowieje. Następnie, dodać krojone pomidory w puszce i odrobinę wody oraz fasolę i kukurydzę. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Pod koniec doprawić szczyptą soli i pieprzu.
Na środku podgrzanej tortilli (przepis w naszej strefie wiedzy) wyłożyć ryż, chili con carne oraz plasterki awokado i zawinąć (najpierw boki, później w rulonik). Zawinięte burrito podgrzać z obu stron na patelni. Można podawać z kolendrą, jogurtem oraz salsą.