Umów wizytę
Processed with VSCO with a8 preset

Przepis na pełnoziarniste burrito

Składniki

Na 2 porcje:

 

  • 40 g suchego ryżu brązowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 papryczka chili
  • Szklanka bulionu warzywnego
  • 1 pomidor świeży
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 250 g mielonej wołowiny (np. ligawa, polędwica)
  • 100 g fasoli czerwonej gotowanej
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 250 g pomidorów krojonych z kartoniku
  • 60 g awokado
  • 2 pełnoziarniste tortille (przepis w naszej strefie wiedzy)
  • Sól, pieprz, chili, oregano, kmin rzymski

Opis przygotowania

Cebulę pokroić w kostkę, połowę podsmażyć na patelni na 1 łyżeczce oleju, wraz z jednym ząbkiem czosnku i posiekaną papryczką chili, po chwili dorzucić suchy ryż i pokrojonego w kostkę oraz obranego pomidora i smażyć 2 minuty, następnie podlać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż ryż będzie miękki (w razie czego podlać wodą). 

 

W osobnym garnku przygotować chili con carne: drugą połowę cebuli zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty czosnek (2 ząbki), przyprawy (chili, kmin rzymski, oregano), zmieloną wołowinę i smażyć, aż mięso zbrązowieje. Następnie, dodać krojone pomidory w puszce i odrobinę wody oraz fasolę i kukurydzę. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Pod koniec doprawić szczyptą soli i pieprzu.  

 

Na środku podgrzanej tortilli (przepis w naszej strefie wiedzy) wyłożyć ryż, chili con carne oraz plasterki awokado i zawinąć (najpierw boki, później w rulonik). Zawinięte burrito podgrzać z obu stron na patelni. Można podawać z kolendrą, jogurtem oraz salsą.

Najważniejsze wartości odżywcze

Potrzebujesz wsparcia dietetyka?

Zapraszamy do współpracy z naszym dietetykiem w Warszawie

Z nami zdrowe odżywianie to przyjemność!